Eurovision 2022: Οι χώρες, το στάδιο, τα προγνωστικά

8 Μαΐου 2022

Βρισκόμαστε μία ανάσα μακριά από την διεξαγωγή του 66ου διαγωνισμού της Eurovision, με την καρδιά του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού να «χτυπά» στις 10, 12 και 14 Μαΐου στο Τορίνο, μετά τη νίκη της Ιταλίας και των Måneskin το 2021. Ο διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο Pala Olimpico και συνολικά 40 χώρες θα λάβουν μέρος σε αυτόν, διεκδικώντας το πολυπόθητο βραβείο στον μουσικό διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνολικά 40 χώρες έχουν προκριθεί για συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αν και δεν θα προκριθούν όλες στον Μεγάλο Τελικό. Οσο για τους παρουσιαστές, αυτοί θα είναι τρεις: η Laura Pausini, ο Alessandro Cattelan και η Mika. Στην Eurovision 2022 δεν συμμετέχει η Ρωσία, καθώς αποκλείστηκε μετά την εισβολή των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα φέτος εκπροσωπείται από την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die Together», ενώ η Κύπρος από την Ανδρομάχη και το τραγούδι «Ela», με αγγλικό και ελληνικό στίχο.

Σειρά εμφάνισης των χωρών στον Α΄ Ημιτελικό (10/5): Αλβανία, Λετονία, Λιθουανία, Ελβετία, Σλοβενία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Κροατία, Δανία, Αυστρία, Ισλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία, Αρμενία

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Β΄ Ημιτελικό (12/5): Φινλανδία, Ισραήλ, Σερβία, Αζερμπαΐτζάν, Γεωργία, Μάλτα, Σαν Μαρίνο, Αυστραλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Εσθονία, Ρουμανία, Πολωνία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο, Σουηδία, Τσεχία

Η Ελλάδα εμφανίζεται την Τρίτη 10 Μαΐου, στις 22:00, στον Α’ Ημιτελικό, στη 15η θέση, με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die together», μια συναισθηματική και ταυτόχρονα δυναμική μπαλάντα, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης. Τη σκηνοθεσία της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Στον σχολιασμό των δύο Ημιτελικών, καθώς και του Τελικού, για την Ελλάδα θα είναι και φέτος η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη (Stefania), η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό κατακτώντας τη 10η θέση.

Τα τραγούδια των «Big Five» (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία ως διοργανώτρια χώρα) δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision. Ψηφίζουν, όμως, στους δύο ημιτελικούς και συγκεκριμένα:

  • Στον Α’ Ημιτελικό ψηφίζουν η Ιταλία και η Γαλλία
  • Στον Β’ Ημιτελικό ψηφίζουν η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η διοργανώτρια χώρα (Ιταλία).

Eurovision 2022: Τα φαβορί και τα προγνωστικά για τη θέση της Ελλάδας

Τα στοιχήματα για τις συμμετοχές που θα φτάσουν στην πρώτη πεντάδα έχουν πάρει «φωτιά», ενώ πολλοί κάνουν λόγο για ένα «back to back» σε νίκες από τη διοργανώτρια χώρα, με την Ουκρανία ωστόσο να διατηρεί την πρώτη θέση στα στοιχήματα, σύμφωνα με τα οποία είναι το απόλυτο φαβορί για τη νίκη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2022.

Η πρώτη 5άδα σύμφωνα με τα στοιχήματα είναι η εξής: Ουκρανία, Ιταλία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, ενώ στην 6η θέση δίνουν την Ελλάδα και την Αμάντα Γεωργιάδη με το «Die Together». Τέλος, η Κύπρος με την Ανδρομάχη και το «Ela» βρίσκεται στην 16η θέση.


[There are no radio stations in the database]