Ανέστης Παρασκευόπουλος | Η ασπρόμαυρη φωτογραφία ειναι κομμάτι του εαυτού μου

7 Μαΐου 2022

Αγαπητοί μας αναγνώστες , είμαι ο Χρήστος Λαρισσαίος και αυτή την εβδομάδα στο καθιερωμένο μας ραντεβού έχουμε συνέντευξη, μια όμορφη και ουσιώδη συζήτηση με τον Ανέστη Παρασκευόπουλο.

Ο Ανέστης κατάγεται από την όμορφη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος δηλώνει λάτρης της φωτογραφίας και του αρέσει να φωτογραφίζει χωρίς χρώμα.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι αυτή που τον χαρακτηρίζει και τον καθιστά άξιο εκπρόσωπό της . Με αρκετά στοιχεία μινιμαλισμού καθώς και πολλές εικόνες από μοναδικά τοπία ο Ανέστης γεννά σε όποιον τον παρακολουθεί την περιέργεια να αναλύσει το έργο του και το μήνυμα που προσφέρει κάθε του κλικ. Αυτό που με κέρδισε κοιτάζοντας το έργο του είναι η αποφυγή να δείξει το προφανές , συνεπώς χρειάζεται να μελετήσεις αρκετά τις εικόνες του για να λάβεις το μήνυμα που θέλει να σου περάσει. Τον παρακολουθούσα καιρό γιατί είμασταν και οι δύο μέλη μιας φωτογραφικής κοινότητας και δεν έχασα την ευκαιρία να χάσω για εκείνον περισσότερα. Του πρότεινα να μας μιλήσει για τη δική του ματιά και οπτική γωνία επάνω στην τέχνη που λατρεύουμε και δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Στις παρακάτω γραμμές θα διαβάσετε τη συζήτησή μας.

Ανέστη πες μου λίγα λόγια για εσένα , πως ξεκίνησες το ταξίδι σου στον κόσμο της φωτογραφίας ? τι ήταν αυτό που σου έκανε το «κλικ»?

Χρήστο το ταξίδι μου στην φωτογραφία ξεκίνησε κάπως ξαφνικά . Πριν 5 χρόνια είχαν συμβεί κάποια τραγικά γεγονότα στην ζωή μου και έψαξα να βρω μια διέξοδο .Και την βρήκα μέσα από την φωτογραφία . Είχα μια dslr και να σου πω αλήθεια δεν ήξερα να την χρησιμοποιώ και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα να μάθω φωτογραφία . Αμέσως γράφτηκα σε ένα σεμινάριο φωτογραφίας και έτσι έκανα τα πρώτα μου βήματα  .  Και πίστεψε με 5 χρόνια μετά παραμένει η διέξοδος μου από την ρουτίνα της καθημερινότητας .

Συμφωνώ στην άποψή σου ότι η φωτογραφία είναι διέξοδος από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Θα προσθέσω πως η φωτογραφία και γενικότερα οι τέχνες ωθούν τον άνθρωπο να εξελίσσεται και να μην βαλτώνει.

Το έργο σου δείχνει ότι έχεις κλίση και εκπροσωπείς την ασπρόμαυρη φωτογραφία. Γιατί επιλέγεις στις φωτογραφίες σου να μην βάζεις χρώμα ? υπάρχει συγκεκριμένος λόγος? Τι σημαίνει το ασπρόμαυρο στη φωτογραφία για εσένα ?

Ναι μου αρέσει ιδιαίτερα η ασπρόμαυρη φωτογραφία αλλά αυτό προέκυψε μετά από κάποιο διάστημα .Στην αρχή όταν ακόμη ψαχνόμουν δεν το πολύ σκεφτόμουν με τον καιρό είδα ότι για κάποιον λόγο με τραβάει το ασπρόμαυρο, αλλά δεν ξέρω να σου απαντήσω με ακρίβεια .Ίσως γιατί βγαίνει  ένα κομμάτι του εαυτού μου μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες . Το ασπρόμαυρο για εμένα είναι τρόπος έκφρασης και ταυτίζομαι με αυτό που έχει πει ο Michael Kenna ότι βλέπουμε συνεχώς  γύρω μας χρώματα   οπότε το ασπρόμαυρο συνιστά αυτομάτως μια ερμηνεία του κόσμου και όχι ένα αντίγραφο του.

Αυτή την εκδοχή δεν την είχα σκεφτεί, έχει όμως μεγάλη βάση αυτό που είπε ο Michael Kenna. Από το ασπρόμαυρο πηγάζει πολύ συναίσθημα και αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες σου Ανέστη και εδώ παρατηρώ ότι έχεις εμπνευστεί απ΄το έργο του Michael Kenna.

Θέλω να μου πεις ,τι προσόντα πρέπει να έχει  κατά τη γνώμη σου ένας φωτογράφος εν έτη 2022 ? Χρειάζεται να το σπουδάσει ή μπορεί ως αυτοδίδακτος να πετύχει το στόχο του ?

Κατά την γνώμη μου δεν θεωρώ ότι χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα για να κάνεις φωτογραφία ,θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να έχεις θέληση . Πιστεύω με σωστή καθοδήγηση και πολύ εξάσκηση μπορείς να πας ψηλά .Ζούμε φίλε μου στην εποχή της τεχνολογίας οπότε με κάποια turtorial μπορεί κάποιος που θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα στην φωτογραφία να τα κάνει . Από εκεί και πέρα όμως πιστεύω για να πάει παραπάνω θα πρέπει να παρακολουθήσει σεμινάρια  φωτογραφίας τουλάχιστον . Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάριά και μπορώ να σου πω ότι με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ !!

Αρκετοί εκτός χώρου υποστηρίζουν πως η φωτογραφία είναι εύκολος τομέας. Όπως λένε χαρακτηριστικά είναι απλά ένα «κλικ» και τίποτα παραπάνω . Εσύ τι απαντάς σε εκείνους ?

Χαχα … Σίγουρα αν το δεις κυνικά, είναι μόνο ένα κλικ. Πριν από το κλικ όμως πρέπει να γίνουν πολλά που για να τα αναλύσουμε θα χρειαστεί πολύς  χρόνος. Θα πω μερικά πολύ σημαντικά κατά την γνώμη μου . Πρώτα απ’ όλα θέλει την ψυχή του φωτογράφου ,την ματιά του και την φαντασία . Ύστερα χεριάζετε γνώση ,εξάσκηση και πολύ υπομονή. Οπότε στους φίλους μας που λένε ότι απλά είναι ένα κλικ θα έλεγα να το σκεφτούν λίγο καλύτερα.

Έτσι είναι Ανέστη μου, πριν φτάσουμε στο κλικ υπάρχει αλληλουχία μυαλού, ματιού και χεριού. Κατά τη γνώμη μου η φωτογραφία είναι επιστήμη.

Ποιοι είναι οι επόμενοί σου στόχοι στον τομέα της φωτογραφίας ? Έως τώρα είσαι ευχαριστημένος με την πορεία σου ?

Είμαι μέλος σε δύο λέσχες και στην μία ετοιμάζουμε ένα πρότζεκτ για να κάνουμε μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα αναμνήσεις από το μέλλον και στην άλλη τον επόμενο μήνα θα κάνουμε έκθεση με θέμα τι άλλο …..ασπρόμαυρο μίνιμαλ. Από εκεί και πέρα  δεν μπορώ να πω ότι κάνω μεγάλα σχέδια. Όπως σου έχω πει είμαι ερασιτέχνης δηλαδή εραστής της τέχνης με όλη την σημασία της λέξης . Έχω πάρει ένα μονοπάτι, αυτό της φωτογραφίας και μέχρι στιγμής απολαμβάνω την διαδρομή χωρίς να σκέφτομαι τι θα γίνει στην ποιο κάτω στροφή,  ίσως αν το κάνω να χαθεί η μαγεία και αυτό δεν το θέλω . Από την έως τώρα πορεία μου  μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ευχαριστημένος  αλλά δεν νομίζω ότι έχω φτάσει στο ταβάνι μου. Κάθε μέρα μαθαίνω καινούρια πράγματα που με βοηθάν να εξελιχθώ  .

Πολύ ενδιαφέροντα θέματα και στις δύο κατηγορίες ,μου δίνεις την αποκλειστικότητα στη είδηση και σε ευχαριστώ πολύ. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και προτρέπω τους αναγνώστες μας να σε ακολουθήσουν και να μελετήσουν τα έργα σου.

Θέλω να δώσεις κάποια ή κάποιες σημαντικές συμβουλές στα νέα παιδιά που αγαπούν την φωτογραφία και θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους σε εκείνη .

Η συμβουλή σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν την φωτογραφία είναι κατά κύριο λόγο να επενδύσουν  σε γνώση . Αυτό πιστεύω είναι το ποιο σημαντικό στην φωτογραφία . Να κάνουν σεμινάρια να μελετάνε έργα μεγάλων φωτογράφων να διαβάζουν βιβλία και  να βλέπουν φωτογραφίες . Και το λέω αυτό Χρήστο γιατί πολλές φορές βλέπουμε κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφορούν και νομίζουμε αγοράζοντας ακριβό εξοπλισμό θα τις κάνουμε και εμείς  λάθος . Πρώτα γνώση και μετά εξοπλισμός αυτή είναι η συμβουλή μου .

Ο εξοπλισμός Ανέστη μου δεν κάνει τον φωτογράφο, απλά τον βοηθά να αποτυπώσει αυτό που βλέπει. Η γνώση που αποκτά, είναι αυτή που θα τον βοηθήσει να σκέφτεται φωτογραφικά , να δημιουργεί εικόνες με σωστή σύνθεση και ποιότητα.

Αυτή τη στιγμή θα δώσω το λόγο στο κοινό μας , διότι μας ακολουθεί πιστά, έχει άποψη και όπως είχα αναφέρει και στο ραδιόφωνο του planetwebradio.gr πλέον σε κάθε συνέντευξη μια ερώτηση θα προέρχεται από αυτό.

Σαν φωτογράφος προτιμάς την αυτόματη ρύθμιση της μηχανής σου (p) ή την χειροκίνητη (manual) και γιατί ?

Πολύ ωραία η ερώτηση του κοινού Χρήστο . Θα απαντήσω λέγοντας ότι προτιμώ την manual ρύθμιση τις περισσότερες φορές γιατί θέλω και πρέπει να έχω τον έλεγχο την μηχανής μου. Το αγαπημένο μου είδος φωτογραφίας είναι landscape οπότε πολλές φορές φωτογραφίζω με τρίποδο μεγάλους χρόνους η νύχτα και εκεί πρέπει να κάνω τις ρυθμίσεις χειροκίνητα. 

Σε αυτό το σημείο Ανέστη μου θέλω να σε ευχαριστήσω για την ουσιώδη και εποικοδομητική μας κουβέντα. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σου. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κόσμος μας έχει δείξει την εμπιστοσύνη του και συνεχίζει να μας δίνει κίνητρο να παρουσιάζουμε αξιόλογους φωτογράφους σαν εσένα. Η επικοινωνία με άλλους φωτογράφους μας βοηθά να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.

Στη ζωή πάντα πρέπει να εξελισσόμαστε και να ζούμε την κάθε στιγμή δυνατά.

Όσοι αγαπάτε τη φυτογραφία μην χάνεται χρόνο, ξεκινήστε το ταξίδι σας όπως έκανε και ο Ανέστη σας, εάν δουλέψετε σκληρά θα πετύχετε τους στόχους γιατί το αγαπάτε και οι κόποι ανταμείβονται. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο, έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον νούμερο ένα διαδικτυακό σταθμό της Αθήνας.


[There are no radio stations in the database]