ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο διαψεύδει οτι βοήθησε το Κίεβο να βυθίσει το Μόσκβα

6 Μαΐου 2022

Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει “γρήγορα” αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην ουκρανική επικράτεια, γεγονός για το οποίο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναγνώρισε λέγοντας οτι παρόλα αυτά οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.

“Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (…), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση”, είπε ο κ. Πεσκόφ στον Τύπο, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κατά το οποίο στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς κοντά στα μέτωπα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ενέργειες της Δύσης “δεν θα αποτρέψουν” την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη βύθιση του Moskva

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη, δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι δίνουν πληροφορίες στο Κίεβο για να εξοντώνονται στρατηγοί της Ρωσίας
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε χθες Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον δίνει στο Κίεβο πληροφορίες που επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να σκοτώνουν υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς, όπως ανέφερε προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Είναι ακριβές το ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Κίεβο πληροφορίες “για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους”, είπε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όμως, συμπλήρωσε, “δεν δίνουμε πληροφορίες για το πού βρίσκονται ανώτεροι αξιωματικοί στα πεδία των μαχών” και “δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις για τους στόχους, που παίρνουν οι ουκρανοί στρατιωτικοί”.


[There are no radio stations in the database]