Ο εφιάλτης στον δρόμο με τους φόρους επιστρέφει για εκατομμύρια φορολογουμένους

2 Μαΐου 2022

Από τα τέλη Μαΐου και κάθε μήνα θα δίνουν ραντεβού με την Εφορία για να αποπληρώνουν φορο-λογαριασμούς που συνολικά υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα στον μήνα να πληρώνουν δύο, τρεις ή και περισσότερες δόσεις για φορολογικές οφειλές και να είναι συνεπείς για μη χάσουν δόσεις και ρυθμίσεις και να μη φορτώνονται με προσαυξήσεις.

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τον Ιούλιο θα προστεθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από 8 έως 96 και με εκπτώσεις 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με την κατηγορία του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ

Πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους, που συνολικά φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές 8 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Οσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που βρίσκεται στην περιοχή του 5%. Υπάρχει βέβαια και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.

Φόρος εισοδήματος

Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023. Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Με τα σημερινά δεδομένα οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχονται σε 96 και είναι άτοκες. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2022. Οσοι από τους 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις αποφασίσουν να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή έως το τέλος Μαΐου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Πηγή: ΟΤ


[There are no radio stations in the database]