Μερομήνια: Το καλοκαίρι αναμένεται να έχει «γερούς» καύσωνες

2 Μαΐου 2022

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια

Μερομήνια ονομάζει ο λαός την παρατήρηση των τάσεων του καιρού βάσει των (12) δώδεκα πρώτων ημερών του Αυγούστου. Η παρατήρηση αυτή το συγκεκριμένο διάστημα λειτουργούσε παλιότερα ως τρόπος «πρόγνωσης» των καιρικών φαινομένων για όλο το έτος.

Σε καμία περίπτωση τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο για πολλούς αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μερομήνια, το καλοκαίρι αναμένεται να έχει «γερούς» καύσωνες.

Ο Ιούνιος του 2022 θα μας έρθει με πρόσκαιρη κακοκαιρία και δεν θα μας λείψουν και οι γνωστές μπόρες. Ωστόσο από τα μέσα του μήνα θα επιστρέψει η καλοκαιρία με άνοδο της θερμοκρασίας και ζέστη.. Σύμφωνα με τα καιρικά δεδομένα της εποχής ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος μέχρι τα τέλη του μήνα με θερμοκρασίες έως 29 βαθμούς και ενδεχομένως να έχουμε και τους πρώτους καύσωνες του καλοκαιριού.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με έντονες βροχές και σποραδικές κατά τόπους μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 32 βαθμούς. Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και καύσωνας. Με καύσωνα και έντονη ζέστη θα μας αποχαιρετήσει ο Ιούλιος με θερμοκρασία που θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.


[There are no radio stations in the database]