Τατόι: Οι τρεις προτεραιότητες
27 Απριλίου 2022
Μια καλή εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της έπαυλης Dumfries φαίνεται ότι απέκτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο κτήμα και στο ιστορικό κτίριο που διαχειρίζεται το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου από το 2007.
Ο πρίγκιπας της Ουαλλίας ξενάγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στον ιστορικό χώρο που αποκαταστάθηκε με έμφαση στη σύνδεση με τη φύση και την οικολογία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Η στρατηγική ανάδειξης και βιωσιμότητας του κτήματος Dumfries βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα Κάρολο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Μιλώντας αργότερα στο ελληνικό συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σχεδιασμό του να γίνει το Τατόι κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Οι δύο ιστορικοί τόποι, άλλωστε, μοιράζονται ορισμένα κοινά γνωρίσματα. Το 2019, ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου ξεναγήθηκε στο κτήμα για να δει από κοντά τον τρόπο διοίκησης και τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, και τα δύο κτιριακά συγκροτήματα κινδύνεψαν να χάσουν τη σύνδεσή τους με την πολιτιστική κληρονομιά που φέρουν προτού ξεκινήσει η αξιοποίησή τους. H έπαυλη Dumfries είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια και κινδύνεψε να βγει στο σφυρί, αλλά τελικά αγοράστηκε από το ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου για 45 εκατομμύρια στερλίνες, οι μισές από τις οποίες προήλθαν από δωρεές ιδιωτών και φορέων, ενώ το Τατόι παρέμενε για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο για πολιτικούς και νομικούς λόγους.
Το 2008 ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα μετατροπής της έπαυλης σε μουσείο, ενώ παράλληλα άνοιξε τις πύλες της στην κοινωνία. Το σκωτσέζικο κτήμα διαθέτει πάνω από 20 βοηθητικά κτίρια (το Τατόι έχει περίπου 40) και η έκταση του (8.000 στρέμματα) προσομοιάζει σε εκείνη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου (6.000 στρέμματα).
Κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Σήμερα το κτήμα διαθέτει ξενώνα, εστιατόριο, καφέ, μισθώνει χώρους για δεξιώσεις, παράγει από αγροτικά προϊόντα μέχρι σουβενίρ, προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινότητα, λειτουργεί σχολή παραδοσιακών επαγγελμάτων για τους νέους κ.ά. «Είναι θετική η επίσκεψη του πρωθυπουργού για να δει τη λειτουργία του κτήματος Dumfries και τη σημασία που έχει ο τρόπος που διοικείται αυτός ο χώρος και παραμένει ανοιχτός στην ευρύτερη κοινωνία. Δεν είναι ένας χώρος εστέτ το κτήμα Dumfries. Αυτή η φιλοσοφία θα μπορούσε να μεταφερθεί στο Τατόι», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Κουτσαβλής. Την ανάγκη σύστασης ενός φορέα διαχείρισης του κτήματος επεσήμανε από την πλευρά του και ο ιστορικός και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΥΠΠΟΑ Κώστα Σταματόπουλος.
Η φιλοσοφία του Dumfries House είναι από τα πράγματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν αυτούσια στη διαχείριση των δημόσιων εγκαταστάσεων του Τατοΐου, ενώ τα έργα αξιοποίησης των πρώην βασιλικών κτημάτων έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκρίθηκαν οι χρήσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, ενώ το ΥΠΠΟΑ προχωρεί το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του ανακτόρου με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο ταμείο έχουν ενταχθεί και οι κήποι του ανακτόρου και μέχρι τις αρχές του 2023 θα παραδοθεί στο ΥΠΠΟΑ η μελέτη για την αποκατάστασή τους από τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου.
Στο μεταξύ, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νέο “unfair” της οικογένειας Μητσοτάκη, που δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες». Κάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη «να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». Απαντώντας η Ν.Δ. σχολίασε ότι «το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθύμισε ότι «όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018 μιλούσε για “επίσκεψη-ορόσημο”, ενώ σήμερα ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνωμοσιολογικά».