Κρήτη: Προβληματισμός για το ναυάγιο στην Κίσσαμο – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

27 Απριλίου 2022

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου το οποίο παραμένει κομμένο στα δύο σε κοντινή απόσταση από την παραλία του Δραπανιά στην Κίσσαμο της Κρήτης.

Ήταν η νύχτα της 25ης Ιανουαρίου όταν λόγω των θυελλωδών ανέμων το φορτηγό «Μanassa Rose M» υπό σημαία Καμόρες που μετέφερε σίδερα και δεξαμενές από την Τουρκία στην Λιβύη αναζήτησε ασφάλεια στον κόλπο της Κισσάμου, αλλά τελικά προσάραξε στα αβαθή και κόπηκε στα δύο.

Ευτυχώς το πλήρωμα μπόρεσε να διασωθεί με την συνδρομή και των Λιμενικών και στους τρεις μήνες που πέρασαν από τότε, με την μέριμνα του Λιμενικού Σώματος και την βοήθεια και του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων, απομακρύνθηκε το φορτίο του.

Όμως το πλοίο παραμένει στο ίδιο σημείο και όπως φαίνεται θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές ενέργειες που προβλέπει ο Νόμος περι ναυαγίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν έχει εμφανιστεί ιδιοκτήτης του πλοίου για να αναλάβει την ευθύνη ανέλκυσής του, ενώ και το πλοίο ήταν ανασφάλιστο.

Η σχετική νομοθεσία συνοπτικά προβλέπει πως το ελληνικό δημόσιο πρέπει να προσκαλέσει γραπτώς τον ιδιοκτήτη να ανελκύσει το ναυάγιο δίδοντας προθεσμία τριών έως έξι μηνών. 

Αν πρόκειται για αλλοδαπούς ειδικά εάν διαμένουν στο εξωτερικό εμπλέκεται το Υπ. Εξωτερικών και οι πρεσβείες ή προξενεία. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ή είναι αγνώστου διαμονής, η πρόσκληση επιδίδεται στον Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου και στην περίπτωση του «Μanassa Rose M» στον Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Χανίων.

Ακολουθούν ο σχηματισμός δικογραφίας και η έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες θα δίδεται το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει στην εκποίηση του ναυαγίου με πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος εάν δεν καρποφορήσει θα επαναληφθεί κλπ. Και εννοείται πως και η διαδικασία μέσω της Δικαιοσύνης, αλλά και η διαδικασία των διαγωνισμών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι από την παραμονή του διαλυμένου σκάφους στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr με μέριμνα του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων θα τοποθετηθεί ένας φανός στο ναυάγιο προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος για διερχόμενα σκάφη.

Όμως προβληματισμός υπάρχει για εκείνους που θα επιχειρήσουν να το «επισκεφθούν» στην διάρκεια του καλοκαιριού, είτε με κάποιο σκάφος, είτε ακόμη και κολυμπώντας αφού είναι σχετικά κοντά στην παραλία.

Το σκάφος είναι υπό διάλυση με τεράστιους κινδύνους να ελλοχεύουν σε όσους το πλησιάσουν, ενώ η φύλαξή του σε 24ωρη βάση μάλλον είναι αδύνατη και το όλο θέμα πρέπει να απασχολήσει ενεργά και τον Δήμο Κισσάμου.

Με πληροφορίες από flashnews.gr
(Οι φωτογραφίες είναι του προέδρου της Αερολέσχης Χανίων και το βίντεο του Αλέξανδρου Μαρκάκη)


[There are no radio stations in the database]