Μονεμβασιά | Ο πιο γλυκός εαρινός προορισμός διακοπών

23 Απριλίου 2022

Αγαπητοί αναγνώστες, εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία.

Είμαι ο Χρήστος Λαρισαίος και στο καθιερωμένο μας ραντεβού εδώ στον planetwebradio.gr θα σας παρουσιάσω έναν γλυκύτατο εαρινό προορισμό για τις διακοπές του Πάσχα, την πανέμορφη Μονεμβασιά.

Όλοι μας λίγο πολύ την γνωρίζουμε αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποια κρυμμένα μονοπάτια του κάστρου της που μέχρι τώρα δεν έχετε δει. Γι αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σας τα αποκαλύψω μέσα από το φωτογραφικό μου φακό. Αν θελήσει κάποιος να ταξιδέψει στο πανέμορφο Ενετικό κάστρο της Μονεμβασιάς όπως εγώ, θα χρειαστεί περίπου τρεισήμισι ώρες αν ξεκινήσει από την Αθήνα.

Η διαδρομή είναι πανέμορφη και ειδικά αν σας αρέσει η οδήγηση δεν θα βαρεθείτε ούτε ένα λεπτό!

Επίσης, προετοιμαστείτε με άνετα παπούτσια όπως και εγώ καθώς μέσα στο κάστρο κυκλοφορούν μόνο πεζοί. Πλησιάζοντας τη Μονεμβασιά έμεινα έκπληκτος καθώς όλη η περιοχή συνδέεται με ένα μεγαλειώδη βράχοτου Μεσαιωνικού φρουρίου και ένα στενό δρόμο σαν γέφυρα και γύρω θάλασσα.

Η θέα του κάστρου της ωστόσο, σε προσελκύει και εντείνει την προσμονή για εξερεύνηση.

Αφότου πάρκαρα εκτός του κάστρου, περπάτησα μέχρι τη μεγαλοπρεπή του είσοδο τη μια και μοναδική, από την οποία προέρχεται και η ονομασία της περιοχής με τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση».

Μπροστά μου ξεδιπλώθηκε μια απέραντη καστροπολιτεία με πλακόστρωτα σοκάκια, πλούσια βλάστηση από φυτά και λουλούδια και μικρά διακριτικά φωτάκια που χρωματίζουν τα σοκάκια όταν σουρουπώνει. Πέρασα έξω από μοντέρνα διακοσμημένα μαγαζάκια ,κυρίως πέτρινα με όμορφες πινελιές από φυτά και το χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό. Ήταν μοναδική η θέα με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις πλακόστρωτες αυλές και τα μπαλκόνια με θέα την απέραντη θάλασσα.

Αξίζει να πιείς σε ένα από αυτά τα μπαλκόνια τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ ή το κοκτέιλ σου ή ακόμα και να φας σε ένα από τα πανέμορφα εστιατόριαποιοτικό φαγητό που θα σου αφήσει αξέχαστη γεύση. Το σημαντικότερο όμως για εμένα είναι να διανυκτερεύσεις εντός του κάστρου σε ένα από τα πανέμορφακαταλύματα με φόντο το παραμυθένιο τοπίο της πολιτείας αλλά και το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους.

Τις πρώτες μου λήψεις τις έκανα διασχίζοντας τα σοκάκια και όπως βλέπεται ο δόμος με οδήγησε στην κεντρική πλατεία του κάστρου όπου βρίσκεται το περιβόητο «κανόνι» με τη βαθιά ιστορία και ο Ιερός Ναός Ελκομένου Χριστού που γιορτάζει τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως το μέρος καλύπτει όλες τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών ταξιδιωτών. Μπορεί να φιλοξενήσει οικογένειες, παρέες φίλων και φυσικά ζευγάρια.

Η ποιο όμορφη ώρα για εμένα είναι το απόγευμα καθώς το ηλιοβασίλεμα σε συνδυασμό με τα σοκάκια και τον ήχο του κύματος που σκάει στα βράχια σου δημιουργούν τις ποιο όμορφες εικόνες και εξάπτουν τη φαντασία.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής μου κάθισα να πιώ καφέ σε αυτή την πανέμορφη αυλή και απήλαυσα την μοναδική θέα στο πέλαγος. Συνέχισα τη βόλτα μου στα σοκάκια φτάνοντας στο κάτω σημείο της πόλης, σχεδόν στην άκρη του κάστρου με φόντο τα όμορφα γραφικά σπίτια και φυσικά μπροστά την απέραντη γαλάζια θάλασσα.

Δεν χόρταινα να αποτυπώνω κάθε στιγμή σε αυτό το τοπίο καθώς συνομιλούσα με ντόπιους και μάθαινα για την ιστορία του κάστρου αλλά και για την αίγλη της νυχτερινής ζωής και διασκέδασης της περιοχής.

Σε εκείνο το σημείο του κάστρου πέρα από την πλατεία υπήρχε και μια υπέροχη Εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισας και στάθηκα να τη φωτογραφίσω παρατηρώντας πως το μέρος προσφέρεται και για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού καθώς μέσα στο κάστρο διατηρούνται συνολικά 9 ναοί.

Είναι μέρος κατάλληλο γι’ αυτούς που αποζητούν την ηρεμία, την προσευχή και την κατάνυξη τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Σιγά – σιγά, άρχιζε να σουρουπώνει και το σκηνικό γινόταν όλο και πιο ατμοσφαιρικό.

Η νυχτερινή όψη του τοπίου με τα αναμμένα φώτα στα σοκάκια άρχισαν να μετατρέπουν το κάστρο σε πίνακα ζωγραφικής και φυσικά ερέθισε το φωτογραφικό μου μικρόβιο για ακόμα περισσότερες λήψεις. Ομολογώ όμως πως το περπάτημα μου άνοιξε την όρεξη και ήταν ώρα να επισκεφθώ ένα από τα πανέμορφα εστιατόρια του κάστρου που είχα συναντήσει στη βόλτα μου.

Δυσκολεύτηκα να διαλέξω καθώς όλα είχαν ξεχωριστή ομορφιά αλλά και ήταν σχεδόν γεμάτα από κόσμο.

Εν τέλει επέλεξα ένα από τα καλύτερα όπως βλέπετε, με πεντανόστιμο ποιοτικό φαγητό συνδυαστικά με κόκκινο κρασί, θέα στη θάλασσα αλλά και τη μεγαλειώδη πανσέληνο να επισφραγίζει αυτή την όμορφη βραδιά. Φυσικά δεν παρέλειψα να αποτυπώσω αυτή την εικόνα πέρα από τη μνήμη μου και στη φωτογραφική μου μηχανή, παραθέτοντάς την εδώ σε εσάς.

Φτάνοντας στο τέλος του ταξιδιού μου θέλησα να χαλαρώσω στην παραλία που βρίσκεται στην αρχή του δρόμου προς το κάστρο και να απολαύσω το ολόγιομο φεγγάρι.

Ακούγοντας τον παφλασμό του κύματος και με μόνο φως αυτό του φεγγαριού κοιτούσα το αποτέλεσμα της φωτογράφισης και ήμουν πια γεμάτος από αυτό το υπέροχο ταξίδι. Η Μονεμβασιά ήταν ένα μέρος που θα ήθελα να ξανά επισκεφτώ και να ζήσω αυτή τη μοναδική εμπειρία και προτρέπω και εσάς να ζήσετε.

Εάν είστε ρομαντικοί και σας αρέσουν τα γραφικά σημεία ενός τόπου αυτό το μέρος σας αξίζει και του αξίζετε! Εύχομαι να είστε όλοι υγιείς, αισιόδοξοι και δημιουργικοί και μην ξεχνάτε πως η ζωή χρειάζεται αγάπη και χαρά.

Ζήστε κάθε σας στιγμή και ταξιδέψτε στην πανέμορφη Ελλάδα μόνοι σας ή και μαζί μας, εδώ στον planetwebradio.gr!


[There are no radio stations in the database]