Ερχεται μείωση των λογαριασμών ρεύματος- Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
22 Απριλίου 2022
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα και στις Βρυξέλλες, ζητώντας ενιαία μέτρα αντιμετώπισης, διαφορετικά, η Ελλάδα θα πορευθεί μόνη της.
Σε περίπτωση που μέσα στον Μάιο δεν υπάρξει αποδοχή των ελληνικών προτάσεων στη Σύνοδο Κορυφής (30 έως 31 Μαΐου), ο πρωθυπουργός θέλει να είναι έτοιμος και για το λόγο αυτό έχει δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν ένα κοινό πλαίσιο για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, που θα ενεργοποιηθεί ως Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Ο τρόπος είναι ένας: Δραστική μείωση της τιμής που πληρώνουν οι πολίτες την κιλοβατώρα και παράλληλα να μην διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Όπως ανέφερε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο, σημαντικές κρίνονται και οι συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών της Ένωσης καθότι στο τραπέζι θα είναι οι επιπτώσεις στις οικονομίες και ως εκ τούτου οι συνεδριάσεις ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2023, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να μην υπολογίζονται κάποιες δάπανες, όπως για την ενέργεια, στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4 δισ. ευρώ στη μάχη για την απορρόφηση μέρους της ενεργειακής κρίσης και ήδη ψηφίστηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός προσθέτοντας άλλα 2 δισ. ευρώ για ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, υπερήλικες και ΑμεΑ θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ τις ημέρες του Πάσχα, ενώ συνεχίζονται οι μέριμνες για τις δύσκολες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς.
Είναι ενδεικτικό πως ο o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως «…αν δεν παρέμβει η Ε.Ε. στην ενεργειακή κρίση, θα παρέμβουμε εμείς με επιδότηση των καταναλωτών, καθώς σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η εναλλακτική λύση. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει, αφού το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού».
Τα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση:
Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις άλλες περισσότερο στοχευμένες σε όσους χαρακτηρίζονται ως «ευάλωτα νοικοκυριά» και άλλες με περισσότερο οριζόντιο χαρακτήρα. Από αυτές κάποιες δημοσιονομικά είναι πιο εύκολες, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για δραστικές παρεμβάσεις, ειδικά στον τομέα των τιμολογίων της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο), οι οποίες όμως θα αλλάξουν τα δημοσιονομικά δεδομένα και πιθανά θα χρειαστούν και την έγκριση των θεσμών. Σύμφωνα με όσα έχουν εξεταστεί έως τώρα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής:
- Διατήρηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει παράταση των μέτρων και τους επόμενους μήνες και εξέταση των δημοσιονομικών περιθωρίων επιδότησης των λογαριασμών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο για πλήρη κάλυψη του κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Επιδότηση των λογαριασμών λογαριασμών φυσικού αερίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιδοτούμενου ποσού.
- Παράταση για του επόμενους μήνες του μέτρου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.
- Διατήρηση της επιδότησης βενζίνης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.
- Διατήρηση για ακόμα 6 μήνες (έως το τέλος του χρόνου) του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.
- Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.
- Επανάληψη της «επιταγής ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.
- Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και για το επόμενο διάστημα.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά είδη διατροφής.
- Η λίστα με τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνει ακόμα και επιδότηση ενοικίου για ευάλωτα νοικοκυριά στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και κάλυψη του κόστους διαβίωσης με αύξηση των υφιστάμενων επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.