Ρεύμα: Πού θα βρεθούν 6 δισ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης – Κρίσιμη η Μ. Παρασκευή

20 Απριλίου 2022

Θα συνεχιστεί και το Μάιο η κυβερνητική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμα και για την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά πόρους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού που θα «στηρίξει» το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στο ρεύμα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει το ύψος των ενισχύσεων που έχει αποφασίσει και δίνει αυτόν το μήνα, το ύψος τους θα μείνει αμετάβλητο, ενώ δεν θα χρειαστεί επιδότηση για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, λόγω της λήξης της περιόδου θέρμανσης.

Ενισχύσεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ το Μάιο

Ετσι για το Μάιο οι ενισχύσεις σε ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε φυσικό αέριο για επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στους πελάτες τους, όπως επίσης και των υπόλοιπων προμηθευτών ενέργειας.

Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει τελικά εντός Μαΐου, η Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου. Ενα εθνικό σχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό κόστος, το οποίο μόνο για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο ενεργειακό σκέλος μπορεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, να είναι 400 εκατ. ευρώ τον Μάιο και να φτάσει έως τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το ακριβές ποσό ουσιαστικά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ε δισ. ευρώ θα αντληθούν από το χρηματιστήριο των ρύπων και τον ΕΛΑΠΕ, 1 δισ. από τις εκπτώσεις που δίνουν η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας στους πελάτες τους.

Ετσι μένουν τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επάρκεια εφοδιασμού και στήριξη στην κρίση

Ταυτόχρονα με την αβεβαιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αυτές τις μέρες τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που σημειώνουν νέα ρεκόρ.

«Η χώρα πρέπει και θα είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή για μια πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο νησί της Ρεβυθούσας.

Οπως είπε, η κυβέρνηση αγωνίζεται για να πετύχει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και επισήμανε ότι η «έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου είναι πρωτοφανής, πως το πρόβλημα είναι εισαγόμενο και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ δεσμεύτηκε ότι η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας θα συνεχιστεί μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων «το οποίο θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα».

Το δημοσιονομικό κόστος – Κρίσιμη ημέρα η Μ. Παρασκευή

Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού θα είναι καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει αν τα έσοδα «αντέχουν» για να συνεχίσουν να «καλύπτουν» τα μέτρα στήριξης. Μετά και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με τον οποίο προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η θετική επίδραση που θα έχει η καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης το 2021 αναμένεται να δώσει δημοσιονομικά περιθώρια στην κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τη Eurostat τη Μ. Παρασκευή, οπότε και θα επικυρωθούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2021.

Τη Μ. Παρασκευή, επίσης, αναμένεται η έκθεση του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, που αν είναι θετική θα μπορούσε να ανοίξει πιθανότητα για έξοδο στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.


[There are no radio stations in the database]