«Φωτιά» το εορταστικό τραπέζι, «τσουχτερή» η πασχαλινή έξοδος

13 Απριλίου 2022

Πανάκριβο αναμένεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τον Έλληνα καταναλωτή που θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι του στην τσέπη λόγω των ανατιμήσεων που έχουν προκαλέσει η πανδημία και η ουκρανική κρίση.

Συγκεκριμένα, ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων. Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, το κρέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε δύο χρόνια η αύξηση στο κρέας, τιμή παραγωγού, έφτασε στο 50%.

Ενδεικτικά, το 2020 η τιμή στο αρνί από τον παραγωγό ξεκινούσε από 6 ευρώ ενώ σήμερα έχει φτάσει στα 9 ευρώ.

Ομοίως στο κατσίκι, η τιμή του παραγωγού κυμαίνονταν στα 6,30 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 9,30 ευρώ.

Κατά 15% πιο ακριβό το αρνί σε σχέση με πέρυσι

Στη λιανική αγορά, η τιμή στο αρνί μέχρι στιγμής φτάνει τα 11 ευρώ το κιλό, ενώ του κατσικιού κυμαίνεται από 11 – 12 ευρώ.

«Σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται μία αύξηση της τάξης του 15%», λέει στο CNN Greece, ο Θάνος Αγγέλης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στη Βαρβάκειο Αγορά.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι:

«Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε στον κόσμο είναι να αποφύγει τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση τις τελευταίες δυο – τρεις ημέρες, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα. Ούτε εμείς προλαβαίνουμε να παραλάβουμε τις ποσότητες που χρειαζόμαστε ούτε τα σφαγεία προλαβαίνουν να μας παραδώσουν τις ποσότητες που ζητάμε. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τα σφαγεία έως τη διακίνηση των προϊόντων. Γι΄αυτό το καλύτερο είναι να μοιράζεται η δουλειά για να υπάρχει μία ομαλή ροή με τους καταναλωτές να κάνουν από τώρα τα ψώνια τους. Επειδή το Πάσχα υπάρχει η παράδοση να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα αρνιού, η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Προτείνουμε λοιπόν, τα ψώνια να γίνουν από νωρίς για να βοηθηθούμε κι εμείς που διακινούμε τα προϊόντα», λέει ο κ. Αγγελής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει επάρκεια στην ποσότητα του ελληνικού κρέατος, ωστόσο, αν χρειαστεί θα γίνουν και εισαγωγές.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση των επόμενων ημερών», αναφέρει ο ίδιος.

Έμποροι της αγοράς κρέατος εκτιμούν ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, η τιμή του αρνιού θα αγγίξει τα 15 ευρώ το κιλό, στη λιανική.

Kαταναλωτές κάνουν τα ψώνια τους στη ΒαρβάκειοΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Αυτό σημαίνει πως μεταξύ κτηνοτρόφου και καταστήματος πώλησης η διαφορά διάθεσης του αρνιού είναι 66%.

Και μπορεί το κόστος μεταφοράς και οι λειτουργικές δαπάνες των καταστημάτων να είναι αυξημένες, αλλά μια τέτοια απόσταση δείχνει ότι υπάρχει και μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Στα 0,50 ευρώ η αύξηση της τιμής στη βενζίνη από πέρσι

Μεγάλη είναι και η αύξηση στα καύσιμα μέσα σε ένα χρόνο -κάτι που θα κάνει δυσκολότερες τις εξόδους του Πάσχα για αρκετά νοικοκυριά.

Η επιδότηση του πετρελαίου διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οι οποίοι προσδοκούν να υπάρχει μία οριζόντια μείωση στην τιμή της βενζίνης και όχι να υπολογίζεται μόνο με οικονομικά κριτήρια που εξυπηρετεί μεμονωμένες κοινωνικές ομάδες.

«Φωτιά» η τιμή της βενζίνηςΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλη Κιούση:

«Παρουσιάζεται μία ελαφρώς πτωτική μείωση αυτή την εβδομάδα στις τιμές των καυσίμων στην αγορά. Η διαφορά είναι ορατή στους καταναλωτές στο πετρέλαιο κίνησης.

Από την 1η Απριλίου η μείωση των 0,12 +Φ.Π.Α. διαμορφώθηκε στα -0,15 λεπτά το λίτρο και πιο συγκεκριμένα, 150 ευρώ/ 1.000 λίτρα.

Από τα 2 ευρώ που κυμαινόταν η μέση τιμή στο πετρέλαιο, έπεσε στα 1,75 ευρώ. Θεωρούμε πολύ θετική αυτή την κίνηση γιατί η ακρίβεια σαρώνει», λέει ο ίδιος και ελπίζει η επιδότηση να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, δηλαδή για όσο θα έχει διάρκεια η ενεργειακή κρίση.

Όσον αφορά την τιμή της βενζίνης στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 2,025 ευρώ/ λίτρο η μέση τιμή.

«Μία τέτοια έκπτωση όπως έγινε στο πετρέλαιο μαζί με τις όποιες πτωτικές τάσεις που θεωρούμε ότι θα υπάρχουν στο άμεσο διάστημα, θα βοηθήσει την αγορά. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι υπάρχει μία σταθερότητα και μία ελαφρά αποκλιμάκωση. Θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρχει μία επιδότηση και στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο, για όσο διαρκή αυτή η κρίση», λέει ο κ. Κιούσης.

Πέρσι η τιμή της βενζίνης ήταν 0,50 ευρώ / λίτρο πιο φθηνή. Με τα σημερινά δεδομένα η τιμή της βενζίνης θα κυμαινόταν στα 1,55 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 1,45 ευρώ.

«Η διαφορά είναι τεράστια από πέρσι για την τσέπη του καταναλωτή. Η ενεργειακή κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα αλλά τον Ιανουάριο του ’21. Δυστυχώς είχαμε την ατυχία ο πόλεμος να μας βρει σε υψηλά επίπεδα, τιμή Ελλάδος, 1,90 ευρώ / λίτρο, οπότε η τιμή της βενζίνης έφτασε στα 2,10 ευρώ», προσθέτει ο κ. Κιούσης και προτείνει να βρεθεί μία λύση είτε πανευρωπαϊκά είτε από τα αρμόδιες αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει και της καλοκαιρινής σεζόν.

«Έχουμε απορροφήσει την ακρίβεια γιατί υπάρχει πληθώρα προϊόντων»

Αμετάβλητες παραμένουν ώστοσο οι τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Δημήτρη Μουλιάτο, γεγονός που προσφέρει μια μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

Οι πωλητές, λόγω της πληθώρας των προϊόντων, παρά τις αυξήσεις στην πρωτογενή παραγωγή, αναγκάζονται να διατηρήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα γιατί «κάθε μέρα πρέπει να φέρουν καινούριο προϊόν στον πάγκο της λαϊκή αγοράς. Δεν συμφέρει τον πωλητή να φύγει το μεσημέρι με γεμάτο πάγκο, οπότε αναγκάζεται να ρίξει την τιμή. Επομένως έχουμε και σταθερές τιμές και εξαιρετική ποιότητα στα προϊόντα μας. Πολλές φορές πωλούνται και στην μισή τιμή», λέει στο CNN Greece ο κ. Μουλιάτος.

Δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές στα οπωροκηπευτικάΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Και συνεχίζει:

«Οι σταθερές, με την προηγούμενη χρονιά, τιμές, ευνοούν τον καταναλωτή που έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια σε όλα τα είδη. Εμείς απορροφήσαμε τις αυξήσεις που είδαμε από την πρώτη στιγμή στα λιπάσματα, στους λογαριασμούς ρεύματος και στα μεταφορικά, αλλιώς δεν θα είχαν ζήτηση τα προϊόντα μας. Εάν ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει, δεν θα έρθει ούτε στις λαϊκές», λέει ο Δημήτρης Μουλιάτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγο πριν το Πάσχα παρατηρείται κάθε χρόνο μία αύξηση στην τιμή της ντομάτας η οποία όμως πέφτει πάλι.

Η τιμή της ντομάτας είχε φτάσει να πωλείται 2 ευρώ στον έμπορο και 2,20 στον καταναλωτή για να μπορέσει να την αγοράσει.

Στη συνέχεια η τιμή της έπεσε στα 1,70 ευρώ και σήμερα φτάνει τα 1,30 ευρώ.


[There are no radio stations in the database]