Ανοίγει το STEKI για χρήστες ουσιών

13 Απριλίου 2022

«Ημουν τυχερή. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα, περισσότερο από ό,τι πίστευα εγώ και έδειξαν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορώ να καταφέρω. Είχα αντιληφθεί ότι ήθελα να είμαι αλλιώς και ότι μπορούσα να είμαι αλλιώς. Ομως χρειάζονται κάποια πράγματα για να χτίσεις αυτό το “αλλιώς”. Και εκεί είναι πολύ σημαντικό να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που θα σε υποστηρίξουν στην προσπάθειά σου τη στιγμή που θα λιποψυχήσεις».

Η Φωτεινή Λεομπίλα, σήμερα αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Αθηνά Υγεία» του Δήμου Αθηναίων, ήταν χρήστρια ηρωίνης επί 18 χρόνια και κατάφερε να απεξαρτηθεί πλήρως το 1999. Εκτοτε έχει καταφέρει και άλλα πολλά: Σπούδασε λογιστικά και έμαθε ξένες γλώσσες για να βρει δουλειά. Εδωσε Πανελλήνιες στα 43 της και μπήκε 12η στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου το οποίο τελείωσε με άριστα. Εκανε μεταπτυχιακό για τον κοινωνικό αποκλεισμό και πάλι πήρε άριστα.

Συνεκτικός σχεδιασμός

Εδώ και δυόμισι χρόνια η Φωτεινή Λεομπίλα είναι το πρόσωπο το οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εμπιστεύθηκε για την υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδιασμού στο θέμα της αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών στην πόλη. Με τον ξενώνα για τη φιλοξενία χρηστών που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2020, την αύξηση των κλιμακίων street workers που προσφέρουν στήριξη και βοήθεια και στους τοξικοεξαρτημένους αστέγους, τον πρώτο ΧΕΧ (Χώρο Επιτηρούμενης Χρήσης), το STEKI, το οποίο θα εγκαινιαστεί σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα λειτουργεί από τον ΟΚΑΝΑ, ο Δήμος Αθηναίων αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των χρηστών ναρκωτικών σε μια προσπάθεια να επιλύσει και το πρόβλημα της χρήσης σε κοινή θέα. Η δημιουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης δεν είναι μια καινοφανής ιδέα της δημαρχίας της Αθήνας αλλά κάτι που έχει εφαρμοστεί με πολύ καλά αποτελέσματα σε πόλεις με αντίστοιχα προβλήματα, όπως π.χ. η Λισσαβώνα.

Θα λειτουργεί από τον ΟΚΑΝΑ – Σύντομα ο Δήμος Αθηναίων θα θέσει σε λειτουργία πέντε κινητές μονάδες ελεγχόμενης χρήσης.

Σύντομα ο Δήμος Αθηναίων θα θέσει σε λειτουργία πέντε κινητές μονάδες ελεγχόμενης χρήσης, με στόχο να μεταβαίνουν σε όλα τα σημεία όπου πραγματοποιείται χρήση ναρκωτικών. Οι χώροι επιτηρούμενης χρήσης δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν χρήση υπό παρακολούθηση σε ένα περιβάλλον με καλές συνθήκες υγιεινής. Δίνουν όμως παράλληλα τη δυνατότητα στις υπηρεσίες να έρθουν σε επαφή με αυτόν τον πληθυσμό και να του προσφέρουν την ευκαιρία να βελτιώσει ή και γιατί όχι να αλλάξει τη ζωή του.

Ανάλογες παρεμβάσεις πάντως έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα όπου έχουν εφαρμοστεί. «Και μόνο το γεγονός ότι θα υπάρχει άμεσα άνθρωπος να παρέμβει σε περίπτωση υπερδοσολογίας», είναι εξαιρετικά σημαντικό, σημειώνει η κ. Λεομπίλα. Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 800-1.000 άτομα χρήστες οι οποίοι κινούνται στην πόλη, ενώ από αυτούς υπολογίζεται ότι 300-400 άτομα είναι άστεγοι.

Για να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων χρειάστηκε εκτός των άλλων να αλλάξει η νομοθεσία, έτσι ώστε όχι μόνο να μπορούν να λειτουργήσουν οι χώροι επιτηρούμενης χρήσης αλλά και να μπορούν να υποδεχτούν άτομα που δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών σε ενέσιμη μορφή, οπότε να μην αποκλείονται οι χρήστες Σίσα οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Πολυεπίπεδη προσπάθεια»

«Προφανώς κανείς από εμας δεν ισχυρίζεται ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αλλωστε είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Ομως έχει γίνει μία πολύ σημαντική, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσπάθεια. Ο Δήμος Αθηναίων λοιπόν μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί λειτούργησε προληπτικά», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων στο δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη Δευτέρα.


[There are no radio stations in the database]