Σε ανοδική πορεία οι τιμές σιτηρών και καλαμποκιού

12 Απριλίου 2022

Συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των προϊόντων που εξάγουν η Ουκρανία και η Ρωσία, καθώς οι πωλήσεις των δύο χωρών έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του πολέμου, ενώ ειδικότερα της Ρωσίας και εξαιτίας των κυρώσεων. Εντείνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, η τιμή του καλαμποκιού, είδους που εξάγει η Ουκρανία, σημείωσε χθες άνοδο για τρίτη συναπτή ημέρα. Κατέγραψε, έτσι, την πιο παρατεταμένη άνοδο από την αρχή του πολέμου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού σημείωσαν χθες άνοδο 1,5% φτάνοντας τα 7,67 δολάρια το μπούσελ στην πλατφόρμα εμπορευμάτων του Σικάγου.

Στο μεταξύ, τόσο το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας όσο και η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τις εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η χώρα κατορθώνει να εξάγει περιορισμένες ποσότητες καλαμποκιού και σιτηρών σιδηροδρομικώς μόνον, καθώς τα λιμάνια της είναι αποκλεισμένα λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η ανεπάρκεια προσφοράς θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα 2022-2023. Σε ανάλογα ανοδική πορεία παραμένουν, άλλωστε, και οι τιμές των σιτηρών που εξάγουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία και έχουν αποκλειστεί από την παγκόσμια αγορά.

Ανησυχία για ελλείψεις παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλύτες των αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζει την ανοδική της πορεία και η τιμή του παλλαδίου, του βιομηχανικού μετάλλου που εξάγει η Ρωσία και έχει πάρει την ανιούσα από την αρχή του πολέμου. Χθες έγινε γνωστό ότι ανεστάλη η λειτουργία δύο ρωσικών βιομηχανιών επεξεργασίας παλλαδίου από τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Σικάγου. Η είδηση ενέτεινε την ανησυχία για τις ελλείψεις στην αγορά βιομηχανικών μετάλλων, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλύτες των αυτοκινήτων. Η τιμή του μετάλλου σημείωσε άνοδο 0,8% φτάνοντας τα 2.450,9 δολάρια η ουγκιά, ενώ νωρίτερα είχε κάνει άλμα 4,9%, που σημαίνει ότι συνολικά από την αρχή του έτους η τιμή του έχει εκτοξευθεί κατά 29%. Η τιμή του εν λόγω μετάλλου είχε σημειώσει συνεχή άνοδο από την αρχή του πολέμου με αποτέλεσμα να φτάσει στις 7 Μαρτίου στην τιμή-ρεκόρ των 3.442,47 δολαρίων η ουγκιά.


[There are no radio stations in the database]