Κορονοϊός: Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για την αποκλιμάκωση των μέτρων

11 Απριλίου 2022

Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορονοϊό, η οποία κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ορίστηκε για μετά το τέλος Απριλίου. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η επαναφορά των περιορισμών θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο.

Η άρση των μέτρων συμπίπτει με το άνοιγμα του τουρισμού, εντούτοις, μιλώντας από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατέστησε σαφές ότι η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών. Ωστόσο, θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι δείκτες, αλλά η προστασία του πολίτη, ώστε να μπει σε μια κανονικότητα.

Ειδικοί και υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι η πανδημία έχει μεν μπει σε μία διαφορετική φάση, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της επικρατούσας παραλλαγής, όμως, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προκαλείται η ίδια πίεση με αυτήν που προκαλούσαν οι προηγούμενες παραλλαγές, κυρίως όσον αφορά στις βαριές νοσηλείες.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο κινούμενος μέσος όρος του επταημέρου στα κρούσματα και τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (-7.353 και -96, αντίστοιχα), ενώ οριακή είναι η αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων (+8 και +4, αντίστοιχα).

Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας από το φθινόπωρο, με την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας. Ακόμα, όμως, και αν δεν επαληθευτεί το απευκταίο σενάριο, δεδομένου ότι οι φθινοπωρινοί και κυρίως οι χειμερινοί μήνες ευνοούν τη διασπορά του ιού, αναμένεται μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, η όποια αποκλιμάκωση υπάρξει το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί στο σύνολό της μετά το τέλος του.

Τα τελευταία μέτρα

Την ανακοίνωση της αναστολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα ισχύσει από τις 15 Απριλίου και της επέκτασης του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών, στους 6 μήνες για τη νόσηση και στους 9 μήνες για τον εμβολιασμό, αναμένεται να ακολουθήσει η άρση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση ένα ευρύτερο πλαίσιο πρακτικών και πολιτικών που ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, δρομολογείται η σταδιακή μείωση, με στόχο την τελική άρση, των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η καθολική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ που διενεργούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, η οποία πιθανόν να ισχύσει αμέσως μετά το Πάσχα. Το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί φαίνεται ότι θα είναι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να παραμείνει στις δομές Υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο μεταξύ, μεσολαβεί το Πάσχα, το οποίο εφέτος θα θυμίζει την προ κορονοϊού εποχή. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες, όπως και η πρόσβαση στις Εκκλησίες, η ακολουθία του Επιταφίου θα επιτραπεί, πάντα όμως υπό τα ισχύοντα μέτρα. «Προφανέστατα θα υπάρξει σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά μετά από δυο χρόνια θα είναι ένα Πάσχα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Θάνος Πλεύρης.


[There are no radio stations in the database]