Εκλογές στη Γαλλία: «Ντέρμπι» μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

11 Απριλίου 2022

Η νέα μονομαχία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κυριαρχούν στους τίτλους των σημερινών γαλλικών εφημερίδων. «Ματς ρεβάνς», είναι ο τίτλος της Parisien/Aujourd’hui en France που συνοδεύεται με το «αβαντάζ Μακρόν» σαν να ήταν φαβορί σε ποδοσφαιρικό ματς. «Το ματς Μακρόν-Λεπέν, αυτή η ρεβάνς, που φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν επιθυμούσαν, θα γίνει», γράφει ο Αλεξί Μπρεζέ στην Le Figaro.

«Αυτήν την φορά, είναι εντελώς χάλι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Libération σε μαύρο φόντο. «Όχι αυτή» (Pas Elle), ο πηχυαίος τίτλος επίσης σε μαύρο φόντο της L’Humanité, με τα τα δύο L να έχουν αντικατασταθεί από την κόκκινη και μπλε φλόγα του λογότυπου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Οι λέξεις «Σύγκρουση» και «Μονομαχία» κυριαρχούν στις υπόλοιπες γαλλικές εφημερίδες.

«Η αναστάτωση και ο σοσιαλεθνικισμός βρίσκονται αντιμέτωποι μετά τον πρώτο γύρο … έπειτα από μία άτονη, έως άφωνη, προεκλογική περίοδο. Σαν να μη έχει συμβεί τίποτε κατά την διάρκεια της πενταετίας που σημαδεύθηκε από τα πιο ανησυχητικά γεγονότα που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες», γράφει η Σοφί Λεκλανσέ στην La Montagne. «Το επικίνδυνο χάσμα που εγκαταστάθηκε κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές επιβεβαιώνεται», γράφει ο Ζερόμ Σαπούι στην La Croix. «Απαράλλακτη μονομαχία σε ταραγμένο τοπίο», γράφει στην πρώτη της σελίδα La Marseillaise.

Η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον σε θέση να φθάσει στο Μέγαρο των Ηλυσίων; Πολιτικά, «το πρόβλημα για τον αρχηγό του Κράτους, ο οποίος ευνόησε την ανατίναξη του πολιτικού τοπίου, είναι σε ποιον θα στηριχθεί στον δεύτερο γύρο», διαπιστώνει ο Χυμπέρ Κουντυριέ στην Le Télégramme, εκτιμώντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν «δεν πάρει κακό βαθμό στα προφορικά κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των δύο φιναλίστ, το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι στο χέρι της».

Ο απερχόμενος πρόεδρος «έχει ένα κολιέ ασυλίας: ο πόλεμος στην Ουκρανία τον εμπόδισε να μπει στη συζήτηση, να υπερασπισθεί το έργο του ή να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα. Το έπαιξε στον πρώτο γύρο, δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον δεύτερο. Θα πρέπει να ανεβεί στο ρινγκ», γράφει ο Νταβίντ Γκεβάρ στο κύριο άρθρο της Courrier Picard.


[There are no radio stations in the database]