Γιάννης Ασμάνης: «Όνειρο μου ειναι να σπείρω τέχνη σε όλο τον κόσμο»

9 Απριλίου 2022

Αγαπητοί μας αναγνώστες ,

Είμαι ο Χρήστος Λαρισσαίος και αυτή την εβδομάδα στο καθιερωμένο μας ραντεβού, εδώ στον planetwebradio.gr θα γνωρίσουμε έναν ανερχόμενο και πολύ ταλαντούχο φωτογράφο δρόμου. Πρόκειται για έναν εραστή της τέχνης, όπως ο ίδιο προσδιορίζει τον εαυτό του, με όνειρο του την διασπορά της τέχνης σε όλο τον κόσμο. Το όνομά του είναι Γιάννης Ασμάνης και έχει καταγωγή από την όμορφη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται στο Εδιμβούργο, όπου και ζει το τελευταίο διάστημα.

Το έργο του είναι αρκετά μεγάλο και κάθε του εικόνα διηγείται μια ιστορία. Έχει φωτογραφίσει σχεδόν σε όλους του δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και του Εδιμβούργου δίνοντας μας στοιχεία της καθημερινότητας των κατοίκων και της κοινωνικής ταυτότητας των δύο πόλεων. Τον γνώρισα πριν από τέσσερα χρόνια περίπου έχοντας λόγω αποστάσεως μόνο διαδικτυακή επαφή μαζί του, η οποία παρόλα αυτά ήταν αρκετή ώστε να μάθω να μάθω πράγματα για εκείνον και το έργο του αναλύοντας κάθε του κλίκ. Μέσω των συζητήσεών μας βρήκαμε αρκετά σημεία στην τέχνη της φωτογραφίας που συνάδουν οι σκέψεις και οι απόψεις μας, όπως το ότι η τέχνη ενώνει τον κόσμο, τον εμπνέει ,τον προβληματίζει και τον καλλιεργεί. Στις συζητήσεις μας μου εκμυστηρεύτηκε το όνειρο του να δημιουργήσει φωτογραφικές κοινότητες, σε όσα περισσότερα σημεία του κόσμου είναι εφικτό. Υποστηρίζει πως η δια ζώσης επαφή των φωτογράφων είναι ικανή να βοηθήσει όποιον πραγματικά θέλει να εξελιχθεί και να λάβει περισσότερη γνώση και έμπνευση. Το όνειρό του μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και ταυτόχρονα τολμηρό και θέλησα να το υποστηρίξω με όποιο τρόπο μπορώ.

Ξεκίνησε το φωτογραφικό meet up από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο και λίγες μέρες αργότερα στην Αθήνα. Στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και άφησαν εμπειρία ζωής στους συμμετέχοντες φωτογράφους και όμορφο υλικό για το κοινό τους. Τα meet up του φυσικά δεν πέρασαν απαρατήρητα, είχαν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο που ήθελε να μάθει ποιες δυνατότητες και ευκαιρίες έχει μέσα από αυτά και από φωτογράφους που είχαν την ίδια ανάγκη για ΄διασπορά΄ τέχνης. Όπως λέει και το motto του Γιάννη «Σπείρε τέχνη και θα θερίσεις μετά». Στις επόμενες γραμμές θα σας μεταφέρω την όμορφη κουβέντα μας . Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως στο meet up της Αθήνας ,στο οποίο υπήρξα συν διοργανωτής το παρόν έδωσαν τα μοντέλα Βασίλης Γιαννόπουλος και Μαρία Καλιώρα, δίνοντας το 1000 τις εκατό των δυνατοτήτων τους και θα μας μιλήσουν και εκείνοι στο τέλος του άρθρου για τη δική τους εμπειρία και τη συμμέτοχή τους σε αυτό το project.

Γιάννη θέλω να μας πεις ποιος είναι ο Γιάννης Ασμάνης σαν χαρακτήρας και πως ξεκίνησε για εσένα το ταξίδι της φωτογραφίας.

« Ο Γιάννης είναι “έχω μια ιδέα” ! Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, έχω όλο ιδέες που πάντα προσπαθώ να τις υλοποιήσω και να μην κρατήσω καμία στο συρτάρι. Γιατί πιστεύω ότι πριν φύγουμε από αυτόν τον κόσμο πρέπει να αφήσουμε το αποτύπωμα μας! Ως χαρακτήρας είμαι παθιασμένος με την ζωή και την δημιουργία. Λάτρης της ευγένειας και υπερασπιστής της ομαδικότητας.

Το ταξίδι της φωτογραφίας ξεκίνησε όταν έμεινα άνεργος και έκανα βόλτες μέσα στην πόλη φωτογραφίζοντας με το κινητό. Δεν άργησα να γραφτώ σε μαθήματα φωτογραφίας, το κινητό έγινε κάμερα και η κάμερα προέκταση του χεριού μου!»

Γιάννη έχεις απόλυτο δίκιο, έτσι και αλλιώς κάθε φωτογραφία αποκτά αξία μετά από χρόνια και μένει ανεξίτηλη στο χρόνο.

Δηλώνεις εραστής της τέχνης και συγκεκριμένα λάτρης του street photography. Πώς γεννήθηκε σε εσένα η ανάγκη να ακολουθήσεις τη φωτογραφία δρόμου?

«Η φωτογραφία δρόμου δεν είναι απλά στυλ φωτογραφίας για μένα είναι τρόπος ζωής. Μόλις σε 6 μήνες είχα βρει την φωτογραφική μου ταυτότητα και αυτό γιατί νιώθω όλα τα στοιχεία μου γύρω, όλους τους ήχους, τα χρώματα, τις διάφορες κινήσεις που γίνονται στην οπτική του ματιού μου. Αυτό που με συγκινεί είναι οι εκφράσεις του κόσμου στους δρόμους σε συνδυασμό όσο μπορώ με τις τεχνικές της φωτογραφίας. Κυνηγώ στα κάδρα μου να υπάρχει ολοκληρωμένη σύνθεση, κανόνας των τριών κυρίως, αν μπορώ να έχω γραμμές στα κάδρα μου μιας και η φωτογραφία έρχεται από την ζωγραφική.

Το ποιο όμορφο κομμάτι της καθημερινότητας είναι οι σκηνές που διαδραματίζονται στους δρόμους της πόλης. Αποτυπώνεται η ταυτότητα της κοινωνίας και οι ρυθμοί της.

Ποιοι είναι οι στόχοι για την καριέρα σου? Έχεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο πάνω στην φωτογραφία που θες να κατακτήσεις ή και περισσότερους από έναν?

«Είμαι καλλιτέχνης όχι φωτογράφος άρα δεν έχω ένα στόχο Χρήστο μου, με νιώθεις νομίζω. Ο κύριος μου στόχος είναι να δημιουργώ τέχνη με οποιοδήποτε φωτογραφικό τρόπο κατεβάζει το μυαλό μου. (έχω μια ιδέα) Θυμάσαι?

Δεν ξέρω αν θα γίνω φωτογράφος με την επαγγελματική έννοια του όρου, αν είναι να γίνει καλώς να έρθει αν και μέχρι τώρα έχω κάνει αρκετές συνεργασίες με ανθρώπους και επιχειρήσεις για πορτρέτα και προϊόντα αντίστοιχα. Αυτό όμως που έχω λίγο μεγαλύτερο μεράκι και είναι κάτι που το είχα και πριν την φωτογραφία είναι να ενώνω κόσμο! Και μιας τώρα ασχολούμαι με την τέχνη της φωτογραφίας το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να δημιουργήσω φωτογραφικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Ναι μεγάλο όνειρο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ένας ακόμη στόχος μου είναι ότι κάθε χρόνο προσπαθώ με την βοήθεια της τέχνης μου να δημιουργώ φιλανθρωπικό σκοπό. Έτσι και φέτος με την τέχνη μου δημιούργησα ένα website “buymeacoffee” λέγεται που μπορεί οποιοσδήποτε από οπουδήποτε να με στηρίξει κερνώντας με καφέ και εγώ με την σειρά θα αγοράσω είδη πρώτης ανάγκης για ανθρώπους που έχουν ανάγκη όπως έχω κάνει στο παρελθόν με τα ημερολόγια μου. Και το καλύτερο είναι ότι αυτό θα το κάνω για κάθε 100€ που θα μαζεύω για όλη αυτή τη χρονιά!

Βέβαια αύριο μπορεί να σου πω ότι έχω και άλλο στόχο γιατί είμαι αχόρταγος καλλιτέχνης!!»

Γιάννη μου η ανθρωπιά και η φιλανθρωπία είναι κάτι πολύ σημαντικό ,είναι η ουσία της αγάπης και της ζωής . Σου δίνω συγχαρητήρια και εύχομαι να βρεθεί πολύς κόσμος που θα στηρίξει την προσπάθειά σου .

Πρόσφατα λοιπόν οργανώσαμε με αγάπη ένα όνειρο που είχες καιρό και πραγματοποιήθηκε όπως μας δήλωσες! Ήταν ένα φωτογραφικό meet up θέλω να μας πείς γιατί το είχες όνειρο και ποιος ήταν ο σκοπός του.

«Εδώ και πολλά χρόνια δημιουργώ events που φέρνουν σε επαφή κόσμο που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Μου αρέσουν πολύ να συγκεντρώνω κόσμο με σκοπό την διασκέδαση, την εκμάθηση, την αλληλεπίδραση, τις γνωριμίες. Όταν μπήκα στον κύκλο της φωτογραφίας εδώ και 3 χρόνια που ασχολούμαι, πολύ γρήγορα στον πρώτο χρόνο συνειδητοποίησα ότι δεν μου φτάνει μόνο να φωτογραφίζω και να είμαι μόνος. Είχα την ανάγκη να είμαι με κόσμο, να μοιράζω αλλά και να λαμβάνω γνώσεις και εμπειρίες. Με αυτή την επιθυμία ήρθε αυτό το όνειρο το οποίο με αρκετή προσπάθεια, πολλά live στο IG (που κάναμε και μαζί) πολλά βίντεο στο YouTube έχω καταφέρει να δημιουργήσω δύο ομάδες. Σε δύο διαφορετικές πόλεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο κύριος σκοπός των meet up είναι να δημιουργείτε τέχνη. Τέχνη σημαίνει κοινωνική εξέλιξη! Στην Αθήνα συνέβη κάτι που ούτε και εγώ δεν περίμενα να συμβεί. Καταρχήν γνωρίστηκα με ανθρώπους που μιλούσα μέσω του IG μέχρι και 4 χρόνια. Εσύ μου έχεις ξεφύγει ακόμη αλλά το ξέρω ότι θα συμβεί. Ο σκοπός του συγκεκριμένου meet up ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε φωτογράφους να φωτογραφίσουν μοντέλα για πρώτη φορά, να εξοικειωθούν με τα πορτρέτα αλλά και να μάθουν τακτικές το πώς να πλησιάσουν έναν περαστικό και να τον φωτογραφίσουν με ή χωρίς να τον ρωτήσουν. Όλα αυτά μπορεί να δει ο κόσμος σε βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube. Το καλύτερο από όλα είναι ότι και εγώ κέρδισα από αυτό το meet up αυτοί οι καλλιτέχνες με έκαναν καλύτερο και πιο πλούσιο άνθρωπο. Δούναι και λαβείν η ζωή μας!»

Πολύ σημαντική η δια ζώσης αλληλεπίδραση και επαφή για φωτογράφους Γιάννη μου. Το ξέρω ότι δεν έχει συμβεί αλλά όπως είπες και εσύ σύντομα θα γίνει και θα γνωριστούμε και από κοντά.

Σε αυτό το σημείο θα δώσουμε το λόγο στα μοντέλα που συμμετείχαν στο meet up, να μας πουν τη γνώμη τους για το συγκεκριμένο εγχείρημα και αν αυτό βοηθάει κάποιον που αγαπά τη φωτογραφία και θέλει να ασχοληθεί μαζί της.

Βασίλης Γιαννόπουλος:

«Η εμπειρία μου στο Event θεωρώ  πως είχε μεγάλη επιτυχία, υπάρχουν πολλοί λόγοι βέβαια αλλά θα πω τους βασικούς. Ο ένας και πιο σημαντικός είναι ότι μέσα σε όλο αυτό γνώρισα εκπληκτικά άτομα με υπέροχα ταλέντα πάνω στην φωτογραφία και ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατάφερα να ξεκλειδώσω ένα δύσκολο κομμάτι του εαυτού μου όσον αφορά τον έρωτα επειδή δεν εκφράζομαι συναισθηματικά. Τα παιδιά και το δεύτερο μοντέλο με ξεκλείδωσαν και είδα μια άλλη πτυχή του εαυτού μου που θα με βοηθήσει αρκετά και στο μέλλον. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους και πάνω απ όλα επιτυχία, ευτυχία και υγεία. »

Μαρία Καλιώρα:

«Μια εξαιρετική εμπειρία που θα ήθελαν όλοι οι νέοι και ερασιτέχνες (προς το παρόν) μοντέλα να ζήσουν . Όντας ένας άνθρωπος που μ’αρεσει να φωτογραφίζομαι , ήταν σαν όνειρο να έχω τόσες κάμερες πάνω μου !!!Και φυσικά τόσες διαφορετικές προσωπικότητες και ιδέες , που η κάθε μία ήθελε να υλοποιήσει το δικό της όραμα για φωτογράφιση. Το event  ήταν εξαιρετικό , ήμασταν όλοι ανοιχτοί μεταξύ μας και αυτό το έκανε ακόμα πιο ωραίο , σαν μια μεγάλη παρέα που έκανε κάτι δημιουργικό! Ανυπομονώ για το επόμενο !»

Σας ευχαριστώ πολύ που μου αναπτύξατε τις σκέψεις σας και την εμπειρία σας μέσα από το project μας.

Κλείνοντας θα ήθελα Γιάννη να πεις στον κόσμο που αγαπά τη φωτογραφία και ενδεχομένως να θέλει να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι ,τι χρειάζεται να έχει ως εφόδιο?

«Να φορέσει το καλύτερο του χαμόγελο, να πάρει μαζί του την καλύτερη του διάθεση, να έχει ως όπλο την ευγένεια και να βγει στους δρόμους να φωτογραφίσει ότι του τραβάει την προσοχή μέχρι να βρει την φωτογραφική του ταυτότητα κάτι που μόλις το βρει εκεί θα δημιουργήσει την τέχνη του. Να προκαλεί τον/την εαυτό του/της να κάνει το κάτι παραπάνω. Να βρίσκεται με άλλους φωτογράφους να ανταλλάσσει γνώσεις και εμπειρίες ,να έχει καλό ανταγωνισμό. Οι γνώσεις πρέπει να μοιράζονται δωρεάν! Θα κλείσω με κάτι που τα τελευταία δύο χρόνια με κάνει και κερδίζω τον κόσμο ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ!

Το μονοπάτι είναι δύσκολο αλλά έχει πολλά δυνατά συναισθήματα!

Συγνώμη Χρήστο αλλά δεν πρέπει να ξεχάσω να πω κάτι τελευταίο. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο για να εκφράσω όλα όσα θέλω να πω σε όλους αυτούς που με στηρίζουν, με εμπιστεύονται και με ακολουθούν για την φαντασία μου και το πάθος μου!

Στηρίξτε όλους τους καλλιτέχνες του δρόμου, αυτοί είναι ο παλμός μιας πόλης και το οξυγόνο της ζωής μας!»

Τα είπες όλα Γιάννη ,πραγματικά έτσι είναι και θα προσθέσω πως η τέχνη διδάσκει, προβληματίζει, δημιουργεί και εκπαιδεύει. Είναι για εμένα τρόπος ζωής. Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε και το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μάθει ο ένας από τον άλλο την τέχνη της φωτογραφίας και συνεχίζουμε έτσι.

Κάπου εδώ το άρθρο μας έφτασε στο τέλος του . Παρακάτω θα δείτε φωτογραφικό υλικό από τα meet up Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Όσοι θέλετε μπορείτε να βρείτε το Γιάννη στα social media και να συμμετάσχετε και εσείς στα επόμενα αντίστοιχα project. Μην ξεχνάμε πως η τέχνη ενώνει !

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο, έως τότε μείνετε συντονισμένοι στον Νο 1 διαδικτυακό σταθμό της Αθήνας, plenetwebradio.gr!


[There are no radio stations in the database]