Shell: Κοστίζει η αποχώρηση από τη Ρωσία

8 Απριλίου 2022

Η αποεπένδυση του πετρελαϊκού κολοσσού Shell από τη Ρωσία θα έχει αποτέλεσμα απώλειες οι οποίες θα κυμανθούν από 4 έως 5 δισ. δολάρια, αλλά ωχριούν μπροστά στα 25 δισ. δολάρια που θα υποχρεωθεί να διαγράψει σε περιουσιακά στοιχεία η ανταγωνίστριά της ΒΡ. Αλλωστε, η τελευταία έχει σαφώς ευρύτερη ανάμειξη σε δραστηριότητες στη Ρωσία. Η Shell επιπλέον προειδοποίησε τους επενδυτές της ότι η ακραία αστάθεια στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος θα επιφέρει πλήγμα στις ταμειακές ροές της. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο ενεργειακός όμιλος αποφάσισε ακόμη να θέσει εκτός κυκλοφορίας δύο σκάφη μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα οποία είχε ναυλώσει ρωσική εταιρεία. Στόχος της Shell να αποφύγει ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις ή τη δριμεία κριτική από την κοινή γνώμη. Αρχικώς τα δύο πλοία χρησιμοποιούνταν για μεταφορά του εν λόγω καυσίμου εντός Ασίας και δεν έχουν άμεση σχέση με τις κυρώσεις, αλλά, παρά ταύτα, η Shell δεν θέλησε να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Βάσει δε των στοιχείων, που αφορούν την παρακολούθηση της πορείας των σκαφών και τα οποία συνέλεξε το Bloomberg, τα δύο πλοία «SCF Barents» και «SCF Timmerman» βρίσκονταν πλησίον της ακτής της Σιγκαπούρης τις τελευταίες εβδομάδες.

Αξίζει να επισημανθεί πως το κόστος της απομείωσης για τον ολλανδικό όμιλο έρχεται να δείξει ακόμη πιο εναργώς τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επί των ενεργειακών κολοσσών. Ανεξαρτήτως της εκτίναξης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τα υψηλά έσοδα για τον κλάδο, ο πόλεμος ανέτρεψε τα σχέδιά τους, υποχρεώνοντάς τους να προσαρμοστούν σε κολοσσιαίες και ιστορικές μεταβολές στις ενεργειακές αγορές. Επισημαίνεται πως οι ζημίες για τη Shell (4-5 δισ. δολάρια) υπερβαίνουν την αξία των περιουσιακών της στοιχείων σε κοινοπραξίες και δραστηριότητες διανομής στη Ρωσία, η οποία ανέρχεται σε 3,4 δισ. δολάρια. Κι ενώ η απομάκρυνση των δυτικών ενεργειακών ομίλων από τη χώρα ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές βλάβες, αυτοί προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα στη φήμη τους εξαιτίας του ότι επενδύουν σε έργα που στηρίζει η Μόσχα. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στη χιονοστιβάδα των ερωτημάτων πώς οι δραστηριότητές τους σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβαδίζει με τα σχέδιά τους για τη μείωση των ρυπογόνων δράσεών τους.

Πέραν τούτων, η Shell προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν εκροές σχεδόν 7 δισ. δολαρίων εξαιτίας της πρωτοφανούς αστάθειας στις τιμές εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές. Εξάλλου, θα υπάρξει και άλλη ζημία στις ταμειακές ροές, διότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αυξάνουν και τα πρόσθετα κεφάλαια, που χρειάζεται να κατατεθούν σε χρηματιστηριακούς οίκους και χρηματιστήρια για την κάλυψη μέρους της αξίας των συμβολαίων σε εμπορεύματα. Τέλος, η τιμή της μετοχής της Shell χθες τις πρωινές ώρες είχε πτώση 1,5%, αν και από τις αρχές του έτους έχει σωρεύσει κέρδη της τάξεως του 29%.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/


[There are no radio stations in the database]