Εκταμιεύεται η δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Ντομπρόβσκις

8 Απριλίου 2022

Τηλεδιάσκεψη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Λετονό επίτροπο, όμως ο κ. Ντομπρόβσκις βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό χθες και ακυρώθηκε η επίσκεψη στο Μαξίμου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στην ομάδα που ετοίμασε το σχέδιό της. 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να περάσει σε μια πιο πράσινη πιο καινοτόμο οικονομία. Το πακέτο που θα δοθεί στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα που δίνονται σε κράτη μέλη της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας πως συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

«Έτσι θα μειωθούν οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Θα υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από αυτήν.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας και τόνισε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση.

Η ανεργία -σημείωσε- έπεσε πάνω από 4 μονάδες «και στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση μας να εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», με στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Σχετικά με την αύξηση διεθνών τιμών ενέργειας και τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ας μην κρυβόμαστε, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας».

«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη από την έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής. Στην επόμενη Σύνοδο πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού» τόνισε.

«Τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις, αλλιώς η ήπειρός μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανατρέψει το δρόμο της αλήθειας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης» υπογράμμισε.

Επίσης, σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να λάβει υπόψιν τις νέες προτεραιότητες, αλλά και την ανάγκη αμυντικής θωράκισης. «Οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος» είπε.

Οι συνεργάτες του κ. Ντομπρόβσκις βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παραδώσουν την επιταγή των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του περασμένου Αυγούστου.

Η Ελλάδα ήταν στις πρώτες χώρες που κατέθεσαν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά στα ενεργειακά και στις δαπάνες άμυνας, καθώς και στη χαλάρωση για το 2022.


[There are no radio stations in the database]