Όσα έγιναν στην Ολομέλεια στην ομιλία Ζελένσκι – Το χειροκρότημα και οι απουσίες

7 Απριλίου 2022

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκε η ελληνική Βουλή τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος σε απευθείας μετάδοση έστειλε μήνυμα μιλώντας για την ρωσική εισβολή στην χώρα του.

Στην αίθουσα ήταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Το ΜέΡΑ25 εκπροσωπούσε ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης. Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση απείχαν.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της Βουλής.  Μεταξύ άλλων στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ήταν Τσίπρας, Γεροβασίλη, Συρμαλενιος, Σαντορινιος, Βουτσης, Αμανατίδης, Τριανταφυλλιδης, Καφαντάρη, Νοτοπουλου, Βαρεμενος.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον Ζελένσκι. Αντιθέτως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκαν σε ένα απλό χειροκρότημα.  Μάλιστα ο Νίκος Φίλης αποχώρησε λέγοντας: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!», αναφερόμενος  στην εμφάνιση Ελληνοουκρανών που πολεμούν στη Μαριούπολη στο πλευρό του Ζελένσκι.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

Θα κερδίσουμε, μαζί. Δόξα στην Ουκρανία.
Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη, όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα ζουν μαζί

  • Οι Ρώσοι έκαναν ό,τι μπορούν έτσι ώστε να προσβάλλουν όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα καύσιμά τους και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας.
  • Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να διώξουμε τους Ρώσους από τα ουκρανικά εδάφη. Για να καταλάβουν οι βάρβαροι που κάνουν πόλεμο πως θα χάνουν.
  • Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να σώσουμε όσα δημιουργήσαμε Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.
  • Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα.
  • Ο Ζελένσκι δείχνει βίντεο με ελληνοουκρανούς που πολεμούν στη Μαριούπολη. Ο ένας εκ των Ελληνοουκρανών που μίλησαν, ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μαριούπολη.
  • Οι Ρώσοι πρέπει να είναι υπόλογοι για όσα έκαναν.
  • Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και έχει τεράστια σημασία. «Θεωρώ ότι μία Φιλική Εταιρεία μπορεί αν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να υπάρχει άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία»
  • Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ουκρανική κοινότητα.
  • Οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη. Τα περισσότερα κτήρια έχουν καταστραφεί.
  • Η υπερχιλιετής συνύπαρξη Ελλήνων Ουκρανών είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας φαίνεται η σύνδεση με την Ελλάδα.
  • Η Ουκρανία είναι μία από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου.

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού για την παρουσία του στρατιώτη από το Τάγμα Αζόφ στη Βουλή

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή στα πλαίσια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Η αναφορά του Ελληνοουκρανού  στρατιώτη που μίλησε στην ελληνική Βουλή μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι «ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους Ναζί, εγώ μάχομαι με το τάγμα Αζοφ», προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή.

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη,  ο οποίος αποχωρώντας είπε: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!». Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ όπως ονομάζεται ο στρατιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης με το τάγμα Αζόφ

Δείτε ολόκληρο το μήνυμα του Ελληνοουκρανού  στρατιώτη

«Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.


[There are no radio stations in the database]