5 μυστικά για να απογειώσεις τον μεταβολισμό σου

6 Απριλίου 2022

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου που θα κάνουν τη διαφορά.

Σίγουρα έχεις ακούσει ή διαβάσει μέχρι σήμερα διάφορες θεωρίες σχετικά με τον μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα αναφέρονται στον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καις κάθε μέρα. Εξαρτάται άμεσα από το φύλο, το ύψος και την ηλικία του κάθε ατόμου ενώ επηρεάζεται από τα επίπεδα ορμονών αλλά και από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων.

Τι είναι ο μεταβολισμός

Μεταβολισμός είναι το σύνολο όλων των χημικών αντιδράσεων στο σώμα και στην ενεργειακή ισορροπία», αναφέρει ο Brian Fertig, Ενδοκρινολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Διαβήτη & Οστεοπόρωσης και πρόεδρος του τμήματος ενδοκρινολογίας στο Hackensack Meridian Health.

Διακρίνεται στον καταβολισμό κατά τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί οργανικό υλικό με σκοπό την παραγωγή ενέργειας και στον αναβολισμό κατά τον οποίο χρησιμοποιεί την ενέργεια για τη σύνθεση συστατικών των κυττάρων. Για τη λειτουργία του μεταβολισμού απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων). Το ποσό της ενέργειας αυτής ανά ημέρα είναι ο μεταβολικός ρυθμός, ο οποίος διακρίνεται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και στον ρυθμό δραστηριότητας.

Η βασική διαφορά μεταξύ του γρήγορου και αργού μεταβολισμού είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο γρήγορος μεταβολισμός εξαρτάται από τη γενετική σύνθεση του ατόμου. Υπάρχουν όμως ποικίλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον γρήγορο μεταβολισμό. Αυτοί είναι η θερμογονικότητα των τροφίμων, η ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η μυϊκή μάζα και οι διατροφικές συνήθειες.

5 tips για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου

– Χτίσε μυϊκό ιστό

Όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχεις τόσο περισσότερες θερμίδες καις. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσεις μυς είναι η προπόνηση με αντιστάσεις. Κάθε 2 κιλά μυϊκής μάζας που έχεις στο σώμα σου θα σε βοηθήσουν να καις 90 θερμίδες επιπλέον την ημέρα.

– Βάλε στη ζωή σου την αερόβια άσκηση

Ιδανικά βγες για περίπατο μισή ώρα καθημερινά. Τα 30 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας πέντε φορές την εβδομάδα θα ενισχύσουν άμεσα τη μεταβολική λειτουργία.

–  Βάλε στη διατροφή σου τροφές με φυτικές ίνες

Μερικές από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών είναι οι σπόροι chia, τα φασόλια, οι φακές, το αβοκάντο και ορισμένα φρούτα όπως τα raspberries.

– Απόφυγε τη ζάχαρη

Μην καταναλώνεις συχνά διάφορα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, κέικ κ.ά) αφού είναι εξαιρετικά πλούσια σε ζάχαρη και σε γεμίζουν με θερμίδες. 

– Πιες πολύ νερό

Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και μειώνουμε την όρεξή μας για φαγητό. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνεις καθημερινά 2,5-3 λίτρα νερού.


[There are no radio stations in the database]