Ξεπέρασε το 8% ο πληθωρισμός το Μάρτιο

4 Απριλίου 2022

Σαρωτικό κύμα ακρίβειας κατακλύζει αγορά και καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ο πληθωρισμός συνεχίζει να χτυπά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα τον Μάρτιο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995, δηλαδή πάνω από το 8%, μετά την άνοδό κατά 7,2% τον Φεβρουάριο. Οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ θα γίνουν στις 8 Απριλίου.

Η ελληνική οικονομία – όπως και όλες οι ευρωπαϊκές – βιώνει μία από τις πιο αβέβαιες, ως προς τις προοπτικές, περιόδους. Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο και οι αναφορικές τάσεις στις ενεργειακές τιμές αλλάζουν όλη την οικονομική ατζέντα το 2022, προκαλώντας σοκ σε οικονομίες και εισοδήματα. Καταγράφονται αναθεωρημένες εκτιμήσεις στο μέτωπο των αναπτυξιακών προοπτικών και των τιμών. Πληθώρα αναλυτών, διεθνείς εκθέσεις, ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος βάζουν υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον φετινό πληθωρισμό και κόβουν από τις προοπτικές της ανάπτυξης από 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενόψει της Ετήσιας Εκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Απριλίου, αναμένεται να προβλέπει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και ταυτόχρονη άνοδο του πληθωρισμού κατά 1% υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν σύντομα οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Εκθέσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών δεν αποκλείουν ο μέσος πληθωρισμός να διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά στα επίπεδα του 6,5%-7%, ενώ τους επόμενους 2-3 μήνες ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη έως και το 8%-9%. Σε έκθεσή του για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% και πληθωρισμό 4,5% το 2022, προτού σταθεροποιηθεί στο 1,9% μεσοπρόθεσμα. Σύμφωνα με το Ταμείο, σημαντικότερες θεωρούνται οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους που θα διατηρήσει ψηλά τον πληθωρισμό, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα.


[There are no radio stations in the database]