Πρωταπριλιάτικες φάρσες του 1930

1 Απριλίου 2022

Την πρώτη θέση φυσικά, σε αυτή τη ξέφρενη κούρσα, την είχαν οι εφημερίδες, που με τη μεγάλη κυκλοφορία τους ξεσήκωναν κόσμο και κοσμάκη.
Έτρεχαν λοιπόν οι αναγνώστες τους στο Φάληρο να θαυμάσουν το τεράστιο κύτος που ξέφρασε η ταραγμένη θάλασσα η κατέβαιναν στον Πειραιά να υποδεχτούν την ναυαρχίδα του Ισπανικού στόλου που είχε καταπλεύσει…

Ποιος θα γελάσει τον άλλον ήταν το γενικό σύνθημα. Ανύποπτοι φαγάδες τσακιζόντουσαν να πάνε σε μακρινά σπίτια όπου ’τους είχαν καλέσει¨ για φαγητό…

Όσοι την πάθαιναν κατάπιναν καρτερικά το πικρό ποτήρι και δεν το έλεγαν ¨ούτε του παππά¨. Πώς να θυμώσεις, μέρα που είναι…
Από τα απομνημονεύματα του Παύλου Νιρβάνα δανείζομαι μια τέτοια φάρσα που πήρε μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις! Γράφει λοιπόν ο εξαίρετος λογοτέχνης:

sitaras_prwtaprilia__1_

Ακόμα σαν μαθητής του Γυμνασίου Πειραιά συνεργαζόμουν με την εφημερίδα ΠΡΟΝΟΙΑ. Κάποια Πρωταπριλιά επηρεασμένος από τις αρχαιολογικές δημοσιεύσεις του τότε καθηγητή μου Ιακ. Δραγάτση έδωσα για δημοσίευση στην εφημερίδα την εξής σοβαροφανή είδηση:
¨Χθες ανασκαπτομένου του αγρού του κ. Κορωναίου, ανευρέθη επιτύμβια στήλη εκ πεντελικού μαρμάρου, φέρουσα παράστασιν ανδρός γενειώντος, ανέχοντος διά της αριστεράς το ιμάτιον αυτού, τείνοντος δε την δεξιάν προς παριστάμενον έφηβον εξαισίου κάλλους. Κάτωθεν της παραστάσεως, άριστα διατηρουμένης, φέρεται εφθαρμένη κατά το πλείστον, η εξής επιγραφή

ΚΡ.. ΕΜΟ.. Σ… ΤΩ
ΠΑΡΑ… ΛΥΚ… Α… ΧΑΙΡΕΙΝ

Το ανευρεθέν επιτύμβιον, παραληφθέν παρά του εφόρου των Πειραϊκών αρχαιοτήτων κ. Ιακ. Δραγάτση, κατετέθη εις το μουσείον του Γυμνασίου¨.
Την επομένη όλες οι εφημερίδες Αθήνας και Πειραιά αναδημοσίευσαν την είδηση και πολλοί αρχαιολόγοι των ξένων αποστολών κατέβηκαν στον Πειραιά προς εξέταση του ευρήματος. Όλοι έσπαγαν το κεφάλι τους να αποκωδικοποιήσουν την μυστηριώδη επιγραφή. Το θέμα πήρε και διεθνείς διαστάσεις με πολύ σοβαρά γερμανικά αρχαιολογικά περιοδικά να αναμεταδίδουν το σπουδαίο αυτό γεγονός!

Και όμως, συνεχίζει ο Νιρβάνας, αν τεθούν στη σειρά τα γράμματα, μπορεί να διαβάσει κανείς

sitaras_prwtaprilia__3_

ΚΡΕΜΟΣ ΤΩ ΠΑΡΑΛΥΚΑ ΧΑΙΡΕΙΝ

Κρέμος λεγόταν ο τότε Γυμνασιάρχης μας και Παραλύκας ο γυμναστής μας που μας ξεθέωνε στις ασκήσεις και στις μακρινές πορείες!
Παρόμοια διεθνή δόξα , καταλήγει ο λογοτέχνης, αμφιβάλλω αν έλαβε ποτέ άλλη Πρωταπριλιά!

(Βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, 1930)


[There are no radio stations in the database]