7 λαχανικά για να φυτέψεις εύκολα στο μπαλκόνι σου και να δημιουργήσεις τον ωραιότερο κήπο

31 Μαρτίου 2022

Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις το ωραιότερο μποστάνι.

Αν νομίζεις πως πρέπει να είσαι γεωπόνος για να καλλιεργήσεις επιτυχώς φρέσκα λαχανικά, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Η βασική προϋπόθεση είναι να έχεις μια άνετη αυλή ή λίγο χώρο στο μπαλκόνι σου τον οποίο θα μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Ακόμη κι αν είσαι αρχάρια στην κηπουρική, μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα έναν λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου, χωρίς μεγάλο budget. Κακά τα ψέματα, ποια δεν θέλει να τρώει καθημερινά φρέσκα λαχανικά, χωρίς φυτοφάρμακα; Η βεράντα σου ενδείκνυται για να φυτέψεις τα λαχανικά της αρεσκείας σου τα οποία θα καταναλώνεις αργότερα άφοβα.

Ο εξοπλισμός που απατείται δεν είναι ακριβός αφού τα μόνα υλικά που θα χρειαστείς είναι γλαστράκια με τρύπες, σπόρους, χώμα ειδικό για φύτευση λαχανικών και λίπασμα το οποίο θα προσθέτεις στα φυτά περίπου κάθε δύο με τρεις εβδομάδες.

Μπορεί το έδαφος της γόνιμης γης να μη συγκρίνεται με εκείνο ενός δοχείου ωστόσο υπό σωστές συνθήκες αρκετά λαχανικά μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχώς και σε γλάστρες. Η κηπουρική στο μπαλκόνι είναι πλέον ένα πολύ δημοφιλές χόμπι σε ολόκληρο τον κόσμο και θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς.

Tips: Γέμισε το κάτω μέρος του δοχείου με χοντρό χαλίκι πριν βάλεις το χώμα. Αυτό θα βελτιώσει την αποστράγγιση των φυτών σου. Για να αναπτυχθούν άμεσα τα λαχανικά πρέπει οπωσδήποτε να τα βλέπει ήλιος. Φρόντισε να τοποθετήσεις τις γλάστρες στο πιο ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού ή της αυλής σου.

7 λαχανικά που μπορείς να φυτέψεις ακόμη και στο μπαλκόνι σου

1) Μαρούλι

Το μαρούλι μεγαλώνει γρήγορα, είναι πολύ εύκολο στη συγκομιδή και καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο. 

2) Ντομάτες

Η ντομάτα γενικά αγαπά τον ήλιο και το νερό οπότε φρόντισε να της χαρίσεις τον κατάλληλο χώρο στο μπαλκόνι σου και να μην ξεχνιέσαι να την ποτίζεις τακτικά ανά δύο μέρες.

3) Πιπεριές

Η καλλιέργεια της πιπεριάς ξεκινάει συνήθως την άνοιξη. Μας δίνει πολλούς καρπούς το καλοκαίρι και φυτεύεται αρκετά εύκολα.

4) Αγγούρια

Στα αγγούρια αρέσει το φως του ήλιου και οι ζεστές θερμοκρασίες. Χρειάζονται υποστήριξη για να αναρριχηθούν. λέγουμε τη ποικιλία της αρεσκείας μας . Η σπορά πραγματοποιείται συνήθως από Απρίλιο έως Ιούνιο. Επίλεξε μια μεγάλη γλάστρα. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα σου έχει καλές τρύπες αποστράγγισης καθώς οι αγγουριές αγαπούν το νερό.

5) Καρότα

Το καλό με τα καρότα είναι ότι μπορείς να τα καλλιεργείς όλο το χρόνο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση.

6) Ραπανάκια

Τα ραπανάκια φυτεύονται με σπόρο, το φθινόπωρο από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου καθώς και στα τέλη του χειμώνα (την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου). Το ραπανάκι χρειάζεται δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό για να αναπτυχθεί.

7) Πράσινα φασολάκια

Τα πράσινα φασολάκια θεωρούνται ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό, κατάλληλο για τους πρωτάρηδες καλλιεργητές. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται ήλιο, πότισμα και πλούσιο χώμα.


[There are no radio stations in the database]