Χ. Σταϊκούρας: Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ λόγω κρίσης

30 Μαρτίου 2022

Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να είναι έτοιμη για πρόσθετες παρεμβάσεις ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο μέλλον

Ο κ. Σταϊκούρας, διευκρίνισε πως η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει αυτόματη αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, αλλά προετοιμασία για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, εξηγώντας πως «αυτό θα γίνει με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις εξελίξεις».

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα το κόστος των οποίων κινείται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η περαιτέρω αύξηση των δαπανών δεν μπορεί να είναι τώρα μεγαλύτερη από 2 δισ. ευρώ. Σημείωσε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές, ενώ ανέφερε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί πρόσθετη βοήθεια.

Ανοιχτή η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα καταλήξουν στον καταναλωτή και δεν θα χαθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση και ανέφερε πως παραμένει ο στόχος το 2023 να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους το 2023, σημείωσε ότι «θα το δούμε το Μάιο και πως εξελίσσεται μακροοικονομικά η κατάσταση στην Ευρώπη». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι χρειάζεται να είμαστε σοβαροί στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.


[There are no radio stations in the database]