Ψηφίζεται τον Απρίλιο η αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

28 Μαρτίου 2022

Μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού – που είχε αυξηθεί κατά 2% τον Ιανουάριο – ώστε 500.000 χαμηλόμισθοι να δουν το εισόδημα τους να αυξάνεται την 1η Μαΐου.

Για το ύψος της αύξησης θα ληφθούν υπόψη δύο κρίσιμοι παράγοντες: οι αντοχές των επιχειρήσεων αλλά και η ανάγκη στήριξης των μισθωτών απέναντι στις ανατιμήσεις.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις και εναπόκειται πλέον στην κυβέρνηση να αποφασίσει το τελικό ύψος της αύξησης. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-ΣΕΒ: Επισημαίνεται πως ο συνδυασμός αύξησης του κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη μείωση των εισφορών οδηγεί σε σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών του εργαζόμενου. Ειδικότερα, κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού με μείωση των εισφορών του εργαζόμενου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών του κατά 2%.

Από το ΣΕΒ προτείνεται αύξηση του μεικτού κατώτατου μισθού κατά 4%, η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση των εισφορών του εργαζομένου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καθαρών αποδοχών . Όπως επισημαίνεται το 4% στον ονομαστικό και μείωση 1,5% στις εισφορές εργαζομένου οδηγούν σε αύξηση 6%.

-ΓΣΕΒΕΕ: Θεωρεί ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού είναι αναγκαία ώστε να απορροφηθούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και να στηριχθεί το διαθέσιµο εισόδημα ιδίως των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Επισημαίνεται παράλληλα πως η αύξηση του κατώτατου μισθού που κρίνεται αναγκαία τόσο για λόγους κοινωνικής προστασίας όσο και για λόγους κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κυρίως των μικρών και πολύ μικρών qεπιχειρήσεων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια λήψης ανακουφιστικών μέτρων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σημαντικός αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

-ΣΕΤΕ: Στην έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ εκτιμάται ότι οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και το 2022, μετά την σημαντική ανάκαμψή της το 2021, δικαιολογούν μια επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3% έως 4% το 2022 (πέραν της αύξησης κατά 2% από τις αρχές τους έτους, συνολικά 5,0% έως 6,0%), υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος θα κυμανθεί πλησίον του 5% σε ετήσια βάση. Με αυτά τα δεδομένα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει ενδεχομένως μια μικρή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας σε ετήσια βάση, αλλά η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας το 2022 θα είναι βελτιωμένη έναντι του 2018.

-ΕΣΕΕΕ: Φαίνεται λογική μια ενίσχυση του κατώτατου μισθού, η οποία όμως να μπορούσε να συνδεθεί με επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες εύθραυστες συνθήκες, η ΕΣΕΕ καταλήγει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και ότι το ποσοστό του πληθωρισμού θα πρέπει να αποτελέσει βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της διαμόρφωσής του.

-ΣΒΕ: Προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε ποσοστό από 3% έως 5%. Η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων, ούτως ώστε να μην εξανεμισθεί από τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

-ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Εισηγείται την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. «Το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%. Τον Ιανουάριο του 2022, η προγραμματισμένη μικρή όσο και καθυστερημένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% περιόρισε σε μικρό βαθμό την απώλεια αγοραστικής δύναμης, η οποία όμως ανήλθε τελικά σε 12,1%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτήν η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα ήταν 12,3%. Όμως, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021 » αναφέρεται χαρακτηριστικά.


[There are no radio stations in the database]