Πάτρα: Πάνω από το επιτρεπτό όριο και εκτός φαρμακευτικής αγωγής η ουσία που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα

28 Μαρτίου 2022

Eξελίξεις γύρω από το θρίλερ με τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Oι τοξικολογικές εξετάσεις στη Τζωρτζίνα ολοκληρώθηκαν και το πόρισμα εστάλη με email στον ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη την περασμένη Πέμπτη.

Σε αυτό αναφέρεται ότι ανιχνεύθηκε ουσία, η οποία κρίθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνησης και γι’ αυτό δείγμα εστάλη σε ειδικό εργαστήριο της Βορείου Ελλάδας.

H ουσία εντοπίζεται σε σκεύασμα που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, αλλά μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος και σε ένα οποιοδήποτε φαρμακείο. Σύμφωνα με την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα ερευνάται η ποσότητα που χορηγήθηκε στο παιδί αλλά και ο τρόπος. Να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για κάποιο δηλητήριο.

Φαίνεται πως η ποσότητα που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας ήταν λίγο πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ουσία δε βρισκόταν στο φαρμακευτικό σχήμα που ακολουθούσε η Τζωρτζίνα.

Το εργαστήριο που ανέλαβε τον περαιτέρω έλεγχο έλαβε την εντολή πριν από δέκα μέρες και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μένουν πλέον κάποιες λεπτομέρειες που ερευνώνται.

Κοινά στοιχεία στους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών

Μόλις παραδοθεί και το πόρισμα του εργαστηρίου, τότε θα καταθέσει το δικό του πόρισμα και ο κ. Καρακούκης.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν κοινά στοιχεία στους θανάτους των δύο πρώτων παιδιών που συνάδουν με θάνατο από ασφυξία. Τα στοιχεία αυτά είναι το πνευμονικό οίδημα, η πνευμονική συμφόρηση και η πνευμονική αιμορραγία. Αναμένονται, λοιπόν, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την Τζωρτζίνα.

Πάντως, ο ταξίαρχος ε.α Θ. Κατερινόπουλος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επανέλαβε ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και τόνισε πως υπάρχουν συνεργοί, οι οποίοι συγκαλύπτουν τον δράστη και δε μιλούν στις αρχές.

Σχετικά η Χρύσα Σαρδελή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως τα δείγματα συλλέχθηκαν και υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ωστόσο οι ανεξήγητοι – απροσδόκητοι θάνατοι χρήζουν εξειδικευμένης ανάλυσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το δείγμα εστάλη σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.

“Ψάχνουμε συγκεκριμένη ουσία”

Η κ. Σαρδελή τόνισε πως: “Τίποτα στην ιατρική δεν είναι απίθανο. Μπορεί μέχρι τώρα να μην είχε ψαχτεί κάτι, αφού δεν υπήρχε υπόνοια. Υπάρχουν κάποιες ουσίες συγκεκριμένες, στις οποίες στρεφόμαστε… Μιλάμε για πολύ απλά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπήρξε ιατρικό λάθος η κ. Σαρδελή ήταν κατηγορηματική, καθώς όπως σημείωσε “τα φάρμακα δεν δοκιμάζονται πάντα πριν χορηγηθούν σε παιδιατρικούς πληθυσμούς, γι΄ αυτό και οι γιατροί ελέγχουν την επιλογή και τον συνδυασμό και την δοσολογία τους. Οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στην αγωγή που συνταγογράφησαν οι θεράποντες ιατροί, δεν πρέπει να ανιχνευθεί στις τοξικολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν λίστες φαρμάκων που σχετίζονται με απροσδόκητους παιδικούς θανάτους και αυτά αναζητούν οι ερευνητές της υπόθεσης. Τέτοια φάρμακα, αν χορηγηθούν σε λανθασμένο συνδυασμό, μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο σε κάποιο παιδί με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας”.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών, η κυρία Σαρδελή είπε πως: “Ο συνήθης χρόνος ανάλυσης παίρνει από μία εβδομάδα έως και μήνα”.

“Τεράστια ερωτήματα σε όλα τα επεισόδια νοσηλείας της Τζωρτζίνας”

Όπως ανέφερε η κ. Α. Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, οι θεράποντες γιατροί στο Καραμανδάνειο και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας που ανέλαβαν την θεραπεία της Τζωρτζίνας θα κληθούν να καταθέσουν, ενώ έχουν παραδοθεί στις ανακριτικές αρχές οι φάκελοι νοσηλείας.

“Οι συνάδελφοι έχουν αποτυπώσει λεπτομέρειες και καταθέτουν αντικειμενικά ευρήματα. Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά σε όλα τα επεισόδια νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Στο περιστατικό της ανακοπής, θα κατατεθεί πως υπήρξε μια ολιγωρία στο να ειδοποιηθούν οι γιατροί. Γεννήθηκαν επίσης ερωτηματικά στις επόμενες νοσηλείες του παιδιού. Κανένα από τα επεσόδια που αναφέρθηκαν δεν έγινε παρουσία γιατρού ή καταγραφικού συστήματος.

Σε καμία νοσηλεία της Τζωρτζίνας δεν βρέθηκε καρδιολογικό πρόβλημα”, τόνισε η κ. Μαστοράκου, η οποία πρόσθεσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος οφείλει να παρεμβαίνει, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους γιατρούς, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην κριτική που δέχτηκε από την μητέρα των παιδιών για τις δηλώσεις της. “Η μητέρα πιστεύει πως η ειδική γενετική εξέταση που έχει σταλεί στην Αμερική είναι η λύση του προβλήματος”, είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.


[There are no radio stations in the database]