Ελληνικό: Ελεύθερη η κίνηση πεζών στον Αγιο Κοσμά, τονίζει η Lamda

24 Μαρτίου 2022

Στη δημιουργία μιας περιοχής ελεύθερης από αυτοκίνητα, με ενίσχυση και διευκόλυνση της πεζής μετακίνησης και αύξηση των χώρων πρασίνου αποσκοπεί, κατά τη Lamda Development, η πρόσφατη τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης για τις περιοχές προς πολεοδόμηση. Σύμφωνα με την εταιρεία, θα δημιουργηθεί εμβληματικός πεζόδρομος πίσω από την πρώτη σειρά κατοικιών στον Αγιο Κοσμά και θα αυξηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι. Οι αυξήσεις στον συντελεστή δόμησης σε διάφορα σημεία του ακινήτου δόθηκαν προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η δομήσιμη επιφάνεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εταιρεία Lamda Development, η βασική τροποποίηση είναι η μετατροπή του κύριου δρόμου που διέσχιζε την περιοχή σε πεζόδρομο «συγκρίσιμο με τους εμβληματικότερους της χώρας, όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου». «Δημιουργείται ένας άνετος, εκτενής περίπατος, ο οποίος συνδέει τον κεντρικό πεζόδρομο της ανάπτυξης πλάτους 56 μ. με τους χώρους πρασίνου και τους λοιπούς πεζοδρόμους. Προσφέρονται πολλαπλές δυνατότητες για περίπατο – ήπια άσκηση, ποδήλατο κ.λπ., διευκολύνεται η κίνηση των πεζών προς την παραλία ενισχύοντας την επισκεψιμότητά της και ενισχύεται συνολικά το δίκτυο πεζοδρόμων στην περιοχή», αναφέρει η εταιρεία.

Οσον αφορά τον χώρο μπροστά από την πρώτη γραμμή κτιρίων στον Αγιο Κοσμά, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η πρόσβαση σε αυτόν θα παραμείνει ελεύθερη. «Επακόλουθο της ως άνω αύξησης των πεζοδρόμων είναι η ένωση ενός πεζοδρόμου πλάτους 5 μέτρων (σημερινή βραχώδης περιοχή) στο όριο της παραλίας με τον υφιστάμενο χώρο πρασίνου και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου επίσης. Δημιουργείται ένας νέος γραμμικός χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων, ο οποίος συνδέεται με την παραλία. Η χρήση του γραμμικού αυτού “πάρκου” από τους πολίτες (πεζών, ποδηλατών κ.λπ.) παραμένει ανεμπόδιστη. Συνεπώς, η κίνηση πεζών και ποδηλάτων ούτε καταργείται, ούτε εμποδίζεται», αναφέρει η εταιρεία.

Τέλος, για τις αυξήσεις στον συντελεστή δόμησης που δίνονται με την πρόσφατη απόφαση στην τρίτη σειρά κτιρίων στον Αγιο Κοσμά και στο οικοδομικό τετράγωνο ουρανοξύστη – εμπορικού κέντρου στη Βουλιαγμένης, η Lamda υποστηρίζει ότι γίνεται ως «αντάλλαγμα» στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων. «Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων είναι η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής κατά περίπου 3.300 τ.μ. Οι χώροι αυτοί περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο με ισόποση μείωση των εκτάσεων ιδιοκτησίας του επενδυτή. Η ελάχιστη αύξηση του συντελεστή δόμησης προκύπτει ως μαθηματικό αποτέλεσμα, ώστε να διατηρηθεί η δόμηση όπως ακριβώς εγκρίθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα. Δηλαδή η εταιρεία έχει το δικαίωμα να δομήσει ακριβώς όσα τ.μ. είχε και πριν την τροποποίηση», καταλήγει η εταιρεία. Τέλος αναφέρει ότι «ο ενιαίος ποδηλατόδρομος μήκους 22 χιλιομέτρων από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη παραμένει στη θέση που έχει διακηρυχθεί και δεν επηρεάζεται από την τροποποίηση».

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/


[There are no radio stations in the database]