Καιρός: Υποχωρεί από το απόγευμα η κακοκαιρία- Έρχεται δειλά δειλά η άνοιξη

23 Μαρτίου 2022

Με άστατο καιρό θα κυλήσει η σημερινή μέρα στη χώρα μας, αν και από το απόγευμα η κακοκαιρία σταδιακά θα υποχωρήσει. Βροχές θα επηρεάσουν κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας και από το απόγευμα θα περιοριστούν στην περιοχή της Κρήτης.

Βελτιωμένος καιρός προβλέπεται στη δυτική και βόρεια χώρα σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές, πρόσκαιρα ισχυρές στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

Ο φετινός χειμώνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας από τους πιο ψυχρούς των τελευταίων δεκαετιών, με τον μήνα που διανύουμε να είναι ιδιαίτερα… τσουχτερός, καθώς οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες είναι σχεδόν καθημερινές. 

Τον Μάρτιο του 1987 η χώρα έζησε ένα από τα σφοδρότερα κύματα κακοκαιρίας. Στην Αθήνα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών είχε χιονίσει οκτώ (!) φορές, με την ισχυρότερη χιονόπτωση να καταγράφεται στις 9 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, το ύψος χιονιού σε Εύβοια και Θεσσαλία ξεπερνούσε τότε το ένα μέτρο.

Οι μετεωρολόγοι τον κατατάσσουν στους πιο κρύους των τελευταίων περίπου 35 ετών. Μέσα σε δύο μήνες – από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου – τρία μεγάλα κύματα κακοκαιρίας, με πυκνές χιονοπτώσεις, έντονες βροχές ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν πλήξει τη χώρα. Ετσι, μετά τον «Διομήδη» ήρθε η κακοκαιρία «Ελπίδα», που δημιούργησε πολλά προβλήματα, και τέλος ο «Φίλιππος».

Σήμερα είναι το πέμπτο 24ωρο στο νέο «παγωμένο» κύμα κακοκαιρίας και, όπως λένε οι επιστήμονες, ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή άλλες δύο ημέρες, καθώς από την Παρασκευή και έπειτα το τσουχτερό κρύο φεύγει για να δώσει τη θέση του στον ανοιξιάτικο καιρό, με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

Τον παγωμένο Μάρτιο του 1987 ακολούθησε ένας καυτός Ιούλιος. Το καλοκαίρι του 2021, που χαρακτηρίστηκε από τα πιο ζεστά, έδωσε τη σκυτάλη του σε έναν κρύο χειμώνα. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ ζεστό».

Ο περασμένος Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός Οκτώβριος της δεκαετίας, καθώς χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και από μεγάλα ύψη βροχής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ιδιαίτερα ψυχροί ήταν και ο περσινός Μάρτιος αλλά και ο Απρίλιος. Ο δεύτερος, μάλιστα, ήταν ο πιο κρύος Απρίλιος από το 2003 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Αττική θα παραμείνουν οι βροχές και από το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 με 12 βαθμούς, με περισσότερο κρύο στα βόρεια του νομού.

Στην Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος καιρός, με βόρειους ανέμους 3 με 5 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ σταματήσουν.


[There are no radio stations in the database]