BMW i4 eDrive40 & i4 M50: Πρώτη επαφή στην Ελλάδα (+video)

22 Μαρτίου 2022

Οδηγήσαμε στους δρόμους της Αττικής τις i4 eDrive40 των 340 ίππων (ένας κινητήρας, κίνηση πίσω, αυτονομία 590 χιλιομέτρων) και την i4 M50 των 544 ίππων (2 κινητήρες, τετρακίνηση, αυτονομία 510 χιλιομέτρων).

Η BMW i4 συνδυάζει την σπορ κομψότητα των coupé μοντέλων της μάρκας με την άνεση των μεγάλων τετράθυρων sedan. Μόνο που για να ξεχωρίσει η ηλεκτρική έκδοση κάπου έγινε πιο έντονη. Οι επιμηκυμένες αναλογίες στη σχεδίαση του αμαξώματος αναδεικνύουν έναν επιπλέον δυναμισμό. Οι μπλε λεπτομέρειες (σε χρώμα BMW i Blue) προσπαθούν να απαλύνουν τις ακμές (στην απλή έκδοση) ενώ το πακέτο M Carbon στην i4 M50 μαρτυρά πως αυτή είναι η κορυφαία i4. Εδώ το μαύρο χρώμα στις λεπτομέρειες τονίζει τον σπορ χαρακτήρα.

Σημεία αναφοράς στο αυτοκίνητο είναι, οπτικά: Η τεράστια σχεδόν κλειστή μάσκα και τα σπορ στοιχεία του διαχύτη που βοηθούν την αεροδυναμική.

Επιπλέον θα παρατηρήσετε: Τους κοντούς πρόβολους, τις λεπτές κολόνες, τις πόρτες με παράθυρα χωρίς πλαίσια και την coupe γραμμή οροφής.

Το βασίλειο της οθόνης

Η BMW i4 είναι κάτι σαν μια Σειρά 4 της επόμενης δεκαετίας. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το infotainment με την εντυπωσιακή κυρτή οθόνη που συνδυάζει τον πίνακα ελέγχου λειτουργειών 12,3 ιντσών και τις οθόνες infotainment 14,9 ιντσών σε μια κομψή μονάδα.

Σπορ DNA

Αν σας αρέσει η σπορ θέση οδήγησης, θα εκτιμήσετε πολύ την i4. Κάθεστε χαμηλά στο αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι έχετε καλύτερη αίσθηση του δρόμου. Επιπλέον υπάρχει η ασφάλεια στα άνετα σπορ καθίσματα είτε οδηγείτε την i4 eDrive40 είτε την i4 M50.

Άνεση με υποχωρήσεις

Η i4 βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο με τη Σειρά 3, έτσι με την προσθήκη μπαταριών κάτω από το πάτωμα, τα πόδια σας είναι λίγο στριμωγμένα στο πίσω μέρος. Προσθέστε σε αυτό την κεκλιμένη γραμμή οροφής και αντιλαμβάνεστε πως οι επιβάτες μεγάλου αναστήματος θα αισθάνονται λίγο περιορισμένοι.

Καθώς βασίζεται σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με θερμικό κινητήρα, η i4 έχει τούνελ μετάδοσης (δεν το περιμέναμε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επίπεδο πάτωμα, γεγονός που κάνει λίγο δύσκολη την θέση τρίτου ενήλικα στα πίσω καθίσματα.

Λειτουργική και πρακτική

Υπάρχουν πολλοί χώροι αποθήκευσης στο μπροστινό μέρος – με αυτές στις πόρτες να χωρούν ένα μεγάλο μπουκάλι. Η κεντρική κονσόλα έχει επίσης χώρο, ενώ η θήκη τηλεφώνου και ποτηροθήκης στα δεξιά είναι επίσης αρκετά μεγάλη. Για τους επιβάτες στο πίσω μέρος, οι θήκες  στις πόρτες είναι αρκετά ευρύχωρες για ένα ή δύο κουτάκια αναψυκτικού ενώ το κεντρικό υποβραχιόνιο έχει καλυμμένες τις ποτηροθήκες.

Παρά το γεγονός ότι η i4 είναι ένα EV που βασίζεται σε μια πλατφόρμα μοντέλου με κινητήρα εσωτερικής καύσης, δεν χάνει σε αποθηκευτικό χώρο. Εδώ βοηθά το σχήμα Gran Coupe. Το άνοιγμα του πορτμπαγκάζ είναι αρκετά μεγάλο, τόσο, που μοιάζει περισσότερο με hatchback με αποτέλεσμα να έχετε ένα πορτμπαγκάζ 470 λίτρων.

Infotainment

Ξεχωριστό κεφάλαιο για την BMW καθώς έχει κάνει άλματα με το σύστημα infotainment της και η τελευταία έκδοση του iDrive είναι η πιο εύχρηστη μέχρι τώρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί το πιο πρόσφατο λογισμικό iDrive 8, που είναι εξαιρετικά χρηστικό και όπως και στην προηγούμενη έκδοση, το Apple CarPlay και το Android Auto είναι διαθέσιμα.

Για χάρη της διπλής οθόνης, η BMW έχει μεταφέρει το σύστημα κλιματισμού στο κάτω άκρο της κονσόλας, κάτι που δεν κάνει τόσο εύκολη τη χρήση των διακοπτών του. Ένας άλλος τομέας βελτίωσης στο i4 είναι η οθόνη του πίνακα οργάνων της BMW. Η διάταξη είναι παρόμοια με τα πιο πρόσφατα μοντέλα, αλλά είναι πολύ πιο ξεκάθαρη στην ανάγνωση και έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες.

i4 eDrive40 και i4 M50 στο δρόμο

Οδηγήσαμε εντός (στα προάστια) και εκτός (σε επαρχιακούς) δρόμους της Αττικής τις i4 eDrive40 των 340 ίππων (ένας κινητήρας κίνηση πίσω) και την i4 M50 των 544 ίππων. Η χωρητικότητα μπαταρίας του i4 είναι 80,7 kWh, κάτι που για το βασικό eDrive40 σημαίνει αυτονομία αυτονομία 590 χλμ. Αυτή η έκδοση συνοδεύεται από ηλεκτρικό κινητήρα 340 ίππων στον πίσω άξονα που παράγει επίσης 430 Nm ροπής.

Η κορυφαία έκδοση i4 M50 (αναπτύχθηκε από το τμήμα M της BMW) εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (ένα τοποθετημένο σε κάθε άξονα), η M50 διαθέτει τετρακίνηση και ισχύ 544 ίππων και 795 Nm ροπής. Έτσι η αυτονομία μειώνεται στα 510 χλμ).

Όποια i4 και αν διαλέξετε, η απόδοση της δεν είναι πρόβλημα. Ακόμη και η… απλή eDrive40 μπορεί να κάνει το 0-100 σε 5,7 δευτερόλεπτα. Αλλά αν θέλετε κεραυνοβόλα επιτάχυνση, η M50 κάνει το 0-100 σε 3,9 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα είναι 190 χλμ/ώρα, για την… μικρή και 225 χλμ/ώρα για την κορυφαία της σειράς.

Πως κινούνται

Στους δρόμους των προαστίων της Αθήνας, η i4 είναι πολύ άνετη ακόμη και στις βαθιές από την κακοκαιρία λακκούβες χάρη στην αερανάρτηση στο πίσω μέρος. Η M50 διαθέτει ημιενεργητική (ή καλύτερα ανάρτηση που προσαρμόζεται στις συνθήκες) για περισσότερη άνεση, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αυτή (έχει set up σπορ οδήγησης) μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην άνεση και την σπορ οδική συμπεριφορά.

Η θέα έξω από την καμπίνα είναι καλή, με τις εμπρός κολώνες να μην περιορίζουν το μάτι στο πλάι και το πίσω παράθυρο είναι αρκετά μεγάλο, ώστε οι επιβάτες να μην αισθάνονται… τιμωρημένοι όπως στα coupe. Επίσης πολύ καλή είναι η ποιότητα κύλισης με την M50 να έχει ένα μικρό μειονέκτημα από τον θόρυβο των ελαστικών (οι μεγάλες διαστάσεις βλέπετε). Όπως με τις περισσότερες BMW, μπορείτε να οδηγήσετε εύκολα την i4 στο δρόμο. Η τετρακίνηση στην M50, σας δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, που ίσως σας παρασύρει… στη δίνη των επιδόσεων.

Πρέπει επίσης να συνηθίσετε πόσο βαριά είναι. Η i4 βάζει τη ζυγαριά στα 2.125 κιλά και αυτό θα το ξεχάσετε μόλις πιέσετε σε μία ανοιχτή στροφή, η BMW έχει κάνει εξαιρετική δουλειά κρύβοντας αυτό το βάρος. Όταν βέβαια είστε σε έναν επαρχιακό δρόμο με ψηλές ταχύτητες και συνεχόμενες στροφές θα καταλάβετε τη διαφορά της ηλεκτρικής με μία βενζινοκίνητη 4σάρα.

H M50 είναι απίστευτα γρήγορη, ιδιαίτερα αν την συγκρίνετε με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Δεν είναι οι 544 ίπποι, οι δύο ηλεκτροκινητήρες και η τετρακίνηση. Είναι ο τρόπος που όλα αυτά αποδίδουν μαζί. Εδώ είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι η M50 δεν είναι μία M, είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία της M340i παρά της M3.

Ακόμη και στην εστιασμένη λειτουργία Sport, υπάρχει μία καθυστέρηση στην αντίδραση της adaptive M ανάρτησης (η οποία είναι προαιρετική στην eDrive40 ως μέρος του M Sport Pro Pack). Δεν θα αισθανθείτε την Μ50 ιδιαίτερα ευκίνητη στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Στην πραγματικότητα, το ελαφρύτερο eDrive40 (με τον μόνο κινητήρα) είναι ένα κλικ πιο ευέλικτο. Τα φρένα αξίζουν ειδική μνεία επειδή έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση από αυτά των περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάνοντας εύκολη την ομαλή επιβράδυνση.

Φυσικά, δεν υπάρχει θόρυβος κινητήρα από το i4 (παρά μόνο το ηλεκτρικό θρόισμα). Εάν επιλέξετε  την λειτουργία Sport, θα ακούσετε ένα απόκοσμο ηλεκτρονικό soundtrack που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό συνθέτη ταινιών Hans Zimmer. Όσο πιέζετε, ο ήχος γίνεται πιο δυνατός και ο τόνος αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ταχύτητά σας. Στον αυτοκινητόδρομο, θα διαπιστώσετε ότι η i4 είναι πολύ εκλεπτυσμένη στη κίνησή της και ο θόρυβος του αέρα είναι πράγματι ελάχιστος.

Τελικά

Η BMW i4 είναι γρήγορη (ειδικά η M50), είναι άνετη και εξαιρετικά αθόρυβη στις υψηλές ταχύτητες. Έχει ένα εξαιρετικό σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και ένα βελούδινο σε αίσθηση εσωτερικό. Η αυτονομία είναι πάρα πολύ καλή. Με τιμή στα 54.850€ για την i4 eDrive40 και 69.750€ για την i4 M50 φανερώνεται ένας αποθαρρυντικός παράγοντας, που είναι η υψηλή τιμή αγοράς.

  • BMW i4 eDrive 40: 54.850 € (48.850 € με επιδότηση)
  • BMW i4 M50: 69.750 €

https://www.facebook.com/NewsAuto.gr/videos/524341095866728

ΠΗΓΗ:https://www.newsauto.gr/


[There are no radio stations in the database]