Επιστρέφει ο “εφιάλτης” της αμόλυβδης από σήμερα το βράδυ – Ακριβαίνει πάλι η βενζίνη

22 Μαρτίου 2022

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης, ένα από τα κυρίαρχα θέματα ήταν το αν θα πρέπει και η Γηραιά Ήπειρος να ακολουθήσει την τακτική των ΗΠΑ και να περιορίσει ή να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομικές κυρώσεις.

Οι αγορές διέγνωσαν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην προσφορά και οδήγησαν την τιμή του μαύρου χρυσού και πάλι μια ανάσα από τα 120 δολάρια το βαρέλι. Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Τρίτης, το πετρέλαιο τύπου Brent διαπραγματευόταν στα 118 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ήταν στα 114 δολάρια.

Αυτό –δυστυχώς για τον Έλληνα καταναλωτή- θα αρχίσει να αποτυπώνεται ήδη από σήμερα στην τιμή της αντλίας. Ήδη το σημερινό δελτίο χονδρικής αποτυπώνει αυξήσεις. Η τιμή της αμόλυβδης, ενώ υποχώρησε πρόσκαιρα στα 1,85 ευρώ το λίτρο επιτρέποντας την επανεμφάνιση τιμών της τάξεως των 1,95 ευρώ στην λιανική, ήδη από σήμερα έχει “τσίμπήσει” τρία λεπτά φτάνοντας στα 1,88 ευρώ και δυστυχώς έπεται συνέπεια καθώς το ράλι στο βαρέλι μεταφέρεται με λίγη καθυστέρηση στις διυλιστηριακές τιμές και κατά συνέπεια στη λιανική.

Δυστυχώς τα δύο ευρώ για την αμόλυβδη είναι και πάλι στον ορίζοντα. Οι έμποροι περιμένουν πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα καύσιμα και αύριο, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να στείλει με διαδικασίες εξπρές τις διατάξεις για την νομοθέτηση των μέτρων στήριξης αύριο στη Βουλή ώστε και οι εκπτώσεις στο πετρέλαιο κίνησης (σ.σ τα 15 λεπτά κατευθείαν στην αντλία) αλλά και οι κάρτες καυσίμων, να φανούν στην κατανάλωση μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Καλύτερα είναι τα νέα από το μέτωπο του φυσικού αερίου καθώς η αδιάκοπη παροχή προς την Ευρώπη του ρωσικού αερίου αλλά και η προοπτική να αποφασιστούν κάποιοι περιορισμοί στις διακυμάνσεις των τιμών ύστερα από σχετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, έχει ρίξει την τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κάτω από τα 100 ευρώ κατεβάζοντας συνεχώς τον μέσο όρο του μήνα.

Αν η τάση συνεχιστεί, τότε και το ρεύμα θα κλείσει για τον Μάρτιο κάτω από τα 290 ευρώ οπότε σε συνδυασμό με την αυξημένη επιδότηση των 72 ευρώ, το ρεύμα τον Απρίλιο θα κοστίσει περίπου όσο και τον Μάρτιο.


[There are no radio stations in the database]