Αβάσταχτη η ακρίβεια-Ποια είναι τα 20 προϊόντα και υπηρεσίες με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις

21 Μαρτίου 2022

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου έδειξαν ξεκάθαρα πως η νέα έκρηξη του πληθωρισμού οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και ειδικά στις ανατιμήσεις κατά 71,4% στον ηλεκτρισμό, που έχει και την πιο σημαντική επίπτωση στον δείκτη, ακολουθεί το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 78,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 41,5%. Αίσθηση προκαλούν και οι ετήσιες αυξήσεις 23,2% σε καύσιμα, λιπαντικά, αλλά και σε αρκετά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα, αρνί και κατσίκι 14,4%, λαχανικά 15,2% και λάδι 16,8%. Πιο ακριβό κατά 5,9% αγόρασαν οι καταναλωτές το ψωμί, ενώ αύξηση 6,8% κατέγραψε η τιμή στα πουλερικά, 9,8% στα φρούτα, 6,8% στα γαλακτοκομικά , 6% στο μοσχάρι, 4% και 4,1% στον καφέ. Ως προς τις επήρειες παρατηρείται ετήσια αύξηση 22,9% στα αεροπορικά εισιτήρια και 11,6% στις τιμές των ξενοδοχείων, ενώ η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 5,6%. Οι τιμές στα καινούρια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 7,6% και στα μεταχειρισμένα 11,5%.

Η εκτίναξη του κόστους ρεύματος, που πλέον είναι 3 και 4 φορές πιο ακριβό από πέρυσι, μας αποτρέπει ακόμα και από τη σκέψη να συγκρατήσουμε κάτι από τις αυξημένες χρεώσεις των προμηθευτών», σημειώνει στέλεχος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. «Ειλικρινά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να περνάμε στον καταναλωτή την αύξηση», προσθέτει, εξηγώντας ότι οι στοχευμένες προσφορές είναι αυτές που προς το παρόν διατηρούν κάποια ισορροπία στην αγορά.

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ, παρά τις ανατιμήσειςμειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε ποσοστό γύρω στο 3% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες το 2021.


[There are no radio stations in the database]