Λογαριασμοί ρεύματος: Αναδρομικές επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις και φοιτητές

18 Μαρτίου 2022

Ειδικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρωθούν και αναδρομικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους έρχονται για τις πολύ μικρές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φοιτητές.

Στο νέο ειδικό πλαίσιο εντάσσονται κατ’ εξαίρεση και όλοι οι φούρνοι – αρτοποιεία ανεξαρτήτως της ισχύος παροχής τους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές βασικών καθημερινών αγαθών όπως το ψωμί

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA, αλλά και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Δηλαδή, η πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ δίνεται χωρίς κόφτη, όπως ισχύει και με την αρχική επιδότηση για τις επιχειρήσεις, αφορά δηλαδή το σύνολο της κατανάλωσης, όποιο κι αν είναι αυτό. 

Συνεπώς η συνολική μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh.

Για παράδειγμα:

Εστιατόριο συνδεδεμένο στη χαμηλή τάση με παροχή μέχρι 25kVA, επιδοτείται για τον Απρίλιο με:

  • 130 ευρώ ανά MWh από τη γενική επιδότηση που ισχύει για όλους
  • 100 ευρώ πρόσθετη επιδότηση ανά MWh
  • Έστω ότι καταναλώνει 1.000 κιλοβατώρες το μήνα – θα λάβει επιδότηση 230 ευρώ για το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου
  • Έστω ότι καταναλώνει 3.000 κιλοβατώρες το μήνα – θα λάβει επιδότηση 690 ευρώ για το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου
  • Έστω ότι καταναλώνει 5.000 κιλοβατώρες το μήνα – θα λάβει επιδότηση 1.150 ευρώ για το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου

Το μέτρο αυτό αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Αναδρομική επιδότηση

Οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA, θα ενισχυθούν και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με έξτρα επιδότηση από αυτή που έχουν λάβει, η οποία θα καλυπτει το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναδρομική επιδότηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

Συνεπώς πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα λάβουν έτσι τον Απρίλιο τριπλή ενίσχυση

  1. 130 ευρώ ευρώ/MWh γενική επιδότηση
  2. 100 ευρώ ευρώ/MWh ειδική επιδότηση
  3. 1η δόση για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος

Αναδρομική επιδότηση και των φοιτητών

Αναδρομικά διορθώνεται και το «λάθος» που είχε χαρακτηρίσει την νέα φόρμουλα επιδότησης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο και αφορά μόνο την πρώτη κατοικία. Στο πλαίσιο της νέας φόρμουλας, εκτός επιδότησης έμειναν χιλιάδες σπίτια που νοικιάζουν φοιτητές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και συνεπώς δεν δηλώνουν το σπίτι τους ως πρώτη κατοικία.

Όπως ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στις νέες φορολογικές δηλώσεις δημιουργείται πεδίο για την συμπλήρωση αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας. Σε αυτές τις παροχές που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η επιδότηση που τους αναλογεί θα δοθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο. 

Δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά επιδότηση : 

  • 42 ευρώ για τον Ιανουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες 
  • 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες 
  • 39 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον «κάψουν» 300 κιλοβατώρες
  • ΣΥΝΟΛΟ αναδρομικής επιδότησης: 120 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος

Προφανώς οι επιδοτήσεις θα μπουν κατευθείαν στους λογαριασμούς ρεύματος όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Οπότε οι φοιτητές που θα δηλωθούν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους θα πρέπει να περιμένουν μια γενναία έκπτωση σε έναν από τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος, από τον Απρίλιο και μετά.   

Αναδρομική επιδότηση για όσους την έχασαν 

Αντίστοιχη φόρμουλα θα ισχύσει και για τους πολίτες που στην περυσινή δήλωση εισοδήματος δεν είχαν δηλώσει αριθμό παροχής κύριας κατοικίας. Υπενθυμίζεται πως για αρκετές εκατοντάδες φορολογούμενους δεν διασταυρώνονταν ο ΑΦΜ με τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα να χάσουν την επιδότηση καθώς δεν ήταν δυνατό να διασταυρωθεί αν πρόκειται για κύρια κατοικία.  

Με τις νέες φορολογικές δηλώσεις δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς στην νέα υποβολή δήλωσης οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής τους, ‘ώστε να δοθεί και σε αυτούς αναδρομικά από τον Ιανουάριο η επιδότηση που τους αναλογεί.

Δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά επιδότηση : 

  • 42 ευρώ για τον Ιανουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες 
  • 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο εφόσον έχουν «κάψει» 300 κιλοβατώρες 
  • 39 ευρώ για τον Μάρτιο εφόσον «κάψουν» 300 κιλοβατώρες
  • ΣΥΝΟΛΟ αναδρομικής επιδότησης: 120 ευρώ για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος

[There are no radio stations in the database]