Κορονοϊός: Εκτόξευση των κρουσμάτων- Πάει πίσω η χαλάρωση των μέτρων 

17 Μαρτίου 2022

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι για να σταθμίσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει τελικά σε περαιτέρω άρση (μετά την προηγούμενη απόφαση για αύξηση πληρότητων στα γήπεδα και στα πλοία) ή θα αφήσει περιθώριο χρόνου μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός των μελών της Επιτροπής είναι έντονος, δεδομένου πως η Ομικρον 2 έχει εξαπλωθεί, ενώ και διεθνώς παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων.

Στη θεματολογία της σημερινής συνεδρίασης, η ενδεχόμενη κατάργηση του ενός από τα δύο self tests, στα οποία υποβάλλονται εβδομαδιαίως οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα βήμα χαλάρωσης που βρίσκεται στο “τραπέζι” της συνεδρίασης ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως με τις ημερήσιες διαγνώσεις να παραμένουν πάνω από τις είκοσι χιλιάδες, μέλη της Επιτροπής είναι της άποψης να δοθεί πίστωση χρόνου. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων ηλικίας 4-18 ετών ήταν 35.275, αποτελώντας το 27% (-10% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Και χθες, όπως έδειξε η έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ήταν σε υψηλό επίπεδο, φτάνοντας τα 23.748. 44 ήταν οι θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ 354 ήταν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Πραγματοποιήθηκαν 318.848 τεστ με τον δείκτη θετικότητας στο 7,45%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έξαρση οφείλεται στη σταδιακή επικράτηση της Ομικρον 2, η οποία είναι 30%-50% πιο μεταδοτική, και στη γενικότερη χαλάρωση των μέτρων, όπως η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και της συμπεριφοράς των πολιτών.

Την εβδομάδα από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7.24% σε σύνολο 1.790.954 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.55% σε σύνολο 2.567.295 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.02%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.987, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.760. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.13.

Ενθαρρυντικό θεωρείται πάντως το γεγονός πως η άνοδος των κρουσμάτων δεν έχει ανεβάσει τις νοσηλείες, όπως γινόταν με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ειδικότερα, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 303 ασθενείς.


[There are no radio stations in the database]