Εστίαση: Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές – Ενεργειακό κόστος και πρώτες ύλες «καίνε» τον κλάδο 

16 Μαρτίου 2022

Ανατιμήσεις από 5% έως 15% ετοιμάζονται να κάνουν στα προϊόντα τους οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, δηλώνοντας ότι η εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών  λόγω της ενέργειας και των πρώτων υλών δεν τους αφήνουν πλέον περιθώρια να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη.

Ο χορός των νέων αυξήσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τα ψητοπωλεία, με το τυλιχτό σουβλάκι (πίτα γύρος) να ακριβαίνει άμεσα κατά 20-50 λεπτά του ευρώ, φθάνοντας έως και 3,2 ευρώ. Μετά από την αύξηση κατά 12% που είχε γίνει στο τέλος του καλοκαιριού πέρσι, το σουβλάκι με πίτα πωλείται σήμερα στα 2,6 – 3 ευρώ και το σκέτο (καλαμάκι) στα 1,8 – 1,9 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι σε μία τετραμελή οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, ένα πρόχειρο γεύμα με σουβλάκια σε λίγο θα κοστίζει από 28 έως 31 ευρώ!

Συγκεκριμένα παραγγέλλοντας 6 σουβλάκια με πίτα προς 3 -3,2 ευρώ το ένα σουβλάκι αυτό σημαίνει 18 – 19,2 ευρώ μόνο για τα σουβλάκια. Αν συνυπολογίζει κανείς και δύο μερίδες τηγανητές πατάτες 5 – 6 ευρώ και 4 αναψυκτικά προς 1,2 – 1,4 ευρώ το καθένα, συνολικά 4,8 – 5,6 ευρώ, τότε το κόστος φτάνει στα 27,8 – 30,8 ευρώ!

Αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή «ψήνουν» επίσης οι πιτσαρίες και οι φούρνοι, καθώς εκτός του αβάσταχτου ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν επιπλέον κόστη στα άλευρα και στα έλαια λόγω των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Μάλιστα ήδη κάποιες μεμονωμένες επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει τις τιμές κατά 10-20% σε πίτσες, σάντουιτς και σφολιάτες.

Εξωπραγματικό το λειτουργικό κόστος

«Πλέον το λειτουργικό κόστος είναι εξωπραγματικό» λέει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ.) κ. Γιάννης Λιάρος. «Οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν τετραπλασιαστεί», επισημαίνει.

Πρόβλημα όμως δεν έχουν μόνο όσοι λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και εκείνοι που χρησιμοποιούν υγραέριο. Για παράδειγμα, μία φιάλη υγραερίου μέχρι πρότινος κόστιζε 20 ευρώ και τώρα η τιμή της έχει τριπλασιαστεί.

Ταυτόχρονα, στις πρώτες ύλες οι αυξήσεις είναι ανεξέλεγκτες. Όλες οι τιμές των σπορέλαιων (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, φοινικέλαιο) αυξάνονται λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία 10λιτρη συσκευασία ηλιέλαιου, η οποία κόστιζε 15 ευρώ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, σήμερα έχει φτάσει στα 25-26 ευρώ, αναφέρουν.

Την ίδια ώρα οι πίτες για τα σουβλάκια έχουν ακριβύνει από 12% έως 30%, ενώ έχουν «τσιμπήσει» οι τιμές και σε λαχανικά, βούτυρα, γαλακτοκομικά, τυριά και ζάχαρη. Επίσης, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές στα υλικά συσκευασίας, ενώ αναμένεται αύξηση στα κρέατα.

«Καίνε» τα ενοίκια

Πάντως, η αύξηση στο κόστος λειτουργίας δεν εξαντλείται στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει συμπαρασύρει και το ύψος των ενοικίων με τον κίνδυνο των εξώσεων να ελλοχεύει, αναφέρει ο κ. Λιάρος.

Δεδομένου ότι το σύνολο των μισθωτηρίων συμβολαίων για τις επιχειρήσεις είναι με ρήτρες αναπροσαρμογής πληθωρισμού, το κόστος, ειδικά για τα ακίνητα υψηλής προβολής, πλέον εκτινάσσεται.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κλάδος έχει ζητήσει να μπει «κόφτης» στις αυξήσεις ενοικίων.

Τη θέσπιση πλαφόν 3% από την πλευρά της Πολιτείας στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων ζήτησε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος με επιστολή που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ως ένα στοχευμένο μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απειλή του αυτοτροφοδοτούμενου πληθωρισμού.


[There are no radio stations in the database]