Έρχονται ανατιμήσεις σε αγροτικά προϊόντα, ανοδικά ξανά τα σιτηρά

15 Μαρτίου 2022

Την ανηφόρα πήραν και πάλι χθες οι τιμές των σιτηρών, μετά την υποχώρηση που είχε καταγραφεί στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννά για το ύψος και τη διάρκεια των ανατιμήσεων στο ψωμί και σε σειρά άλλων βασικών ειδών διατροφής. Οσον αφορά ειδικά το ψωμί, χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος προανήγγειλε αυξήσεις στις τιμές, καθώς ήδη οι φούρνοι αγοράζουν άλευρα ακόμη και 60% ακριβότερα σε σύγκριση με την περίοδο προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τιμή του μαλακού σιταριού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου βρισκόταν χθες το απόγευμα στο χρηματιστήριο του Παρισιού στα 370,75 ευρώ/τόνο, έχοντας φτάσει στη διάρκεια της ημέρας στα 386,50 ευρώ/τόνο. Την Παρασκευή 11 Μαρτίου η τιμή είχε φτάσει μέχρι τα 376 ευρώ/τόνο, για να κλείσει τελικά στα 370,75 ευρώ/τόνο.

Οι ανατιμήσεις βεβαίως, τις οποίες θα δουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα ή έχουν ήδη δει, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία καθώς και για τον δείκτη τιμών εισροών – εκροών στη γεωργία και κτηνοτροφία, στοιχεία που αφορούν τον Ιανουάριο του 2022, δείχνουν μεγάλη επιβάρυνση του κόστους παραγωγής πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και τη μεγάλη διαταραχή που αυτή έχει επιφέρει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακόμα και 60% ακριβότερα, σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αγοράζουν άλευρα οι φούρνοι.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 κατά 31,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, ενώ μεγάλη αύξηση, 9,7%, σημείωσε και σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στους τομείς άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου (84,5% σε ετήσια βάση και 25% σε μηνιαία), διύλισης πετρελαίου (66,5% ετησίως και 14,6% μηνιαίως), παραγωγής βασικών μετάλλων (31,4% ετησίως και 5,3% μηνιαίως), κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών (13,5% ετησίως αλλά μείωση 1,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021).

Πολύ μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στους συντελεστές παραγωγής (εισροές) στη γεωργία και κτηνοτροφία, έχοντας ως συνέπεια την ίδια ώρα μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού (εκροές). Ετσι, ο δείκτης τιμών εισροών αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 κατά 18,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 44,4% της τιμής της ενέργειας. Κατά 29% αυξήθηκαν οι τιμές των λιπασμάτων και αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα λιπασμάτων στον κόσμο. Κατά 15,5% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 οι τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες επίσης αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας.

Την ίδια ώρα, υψηλές διψήφιες αυξήσεις καταγράφονται σε ετήσια βάση στις τιμές σειράς προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, που οδηγούν σε ανατιμήσεις των τελικών προϊόντων: 74,2% στα βιομηχανικά φυτά, 26,6% στα φρούτα, 26,5% στα κτηνοτροφικά φυτά, 23,4% στο ελαιόλαδο.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/economy/561762466/erchontai-anatimiseis-se-agrotika-proionta-anodika-xana-ta-sitira/


[There are no radio stations in the database]