Προσδοκίες για αποκλιμάκωση των τιμών στις αντλίες-Οι λιανικές τιμές των καυσίμων έχουν κάνει άλμα

14 Μαρτίου 2022

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή  οικονομία, αφού θα φανεί εάν η τάση σταθεροποίησης στις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που διαφάνηκε στις τελευταίες ημέρες θα εδραιωθεί ή ήταν απλά μία ανάπαυλα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτό να συνεχιστεί και αυτό διότι η Ρωσία έχει κάθε λόγο να διατηρήσει την ισορροπία στην αγορά του φυσικού αερίου, ενώ στον  τομέα του πετρελαίου όλοι αναμένουν μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του αραβικού κόσμου, αλλά και του Ιράν που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στην διεθνή οικονομία.

Η τιμή του φυσικού αερίου, του ρεύματος αλλά και του πετρελαίου πλησιάζουν τα επίπεδα της πρώτης ημέρας του πολέμου κάτι που δείχνει ότι ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες η αγορά έχει τα αντανακλαστικά και τις δυνατότητες να ισορροπήσει.

Προς αποκλιμάκωση τα καύσιμα; 

Στον αντίποδα όλων αυτών, από σήμερα στην ελληνική αγορά καυσίμων αναμένεται η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα οι οποίες έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδα ρεκόρ κάνοντας τους καταναλωτές να φτάνουν στα όριά τους.

Παράλληλα στην κυβέρνηση υπάρχει έκδηλη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η εφοδιαστική αλυσίδα στην αγορά καυσίμων δείχνει απίστευτα αντανακλαστικά στην άνοδο των τιμών, ενώ δεν πράττει το ίδιο στο πτώση των τιμών.

Εύκολη έκρηξη τιμών αλλά πτώση με τον… αραμπά 

Αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά έχει εναρμονιστεί με απίστευτη ταχύτητα σε επίπεδα τιμών άνω των 130 δολαρίων το βαρέλι, που ουσιαστικά ίσχυσαν για λίγες ώρες και για ελάχιστα συμβόλαια. Περιμένουν λοιπόν από σήμερα αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς οι διεθνείς τιμές έχουν εδραιωθεί στα επίπεδα των 112 δολαρίων το βαρέλι.

Ας δούμε λίγο τα στοιχεία. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου μέσα στην περασμένη εβδομάδα έκανε μία υψηλή πτήση προς τα 140 δολάρια το βαρέλι και την περασμένη Παρασκευή είχε πέσει στα 112 δολάρια, όσο είναι και το άνοιγμα των αγορών σήμερα. 

Οι τιμές στην λιανική στο ίδιο διάστημα έχουν κάνει μία πραγματική υπερπτήση. Ειδικότερα:

  • Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει εκτιναχθεί στα 2,1 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,968 ευρώ το λίτρο στις 4 Μαρτίου, αύξηση δηλαδή μέσα σε μία εβδομάδα κατά 6,7%.
  • Το diesel κίνησης είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,723 ευρώ πριν από 7 ημέρες, αύξηση 16%.
  • Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης που μέσα σε μία εβδομάδα έχει κάνει άλμα 20%. Διαμορφώνεται στο 1,66 ευρώ το λίτρο από 1,381 ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα βενζινάδικα άλλαζαν κάθε ημέρα ή ακόμη και μέσα στην ημέρα κάτι που ποτέ δεν συνέβαινε στο παρελθόν ακόμη και στις μεγάλες βουτιές των διεθνών τιμών.

Το θέμα αυτό φαίνεται να έχει απασχολήσει έντονα το υπουργείο Ανάπτυξης και έχουν ζητηθεί αρμοδίως εξηγήσεις, οι οποίες αναμένονται να δοθούν εντός των επόμενων ωρών.


[There are no radio stations in the database]