Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης-Σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά

14 Μαρτίου 2022

Ο στόχος επετεύχθη. Το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε στο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκηαλλά και οι ήρεμοι τόνοι που επικράτησαν σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο ήταν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η ελληνική πλευρά. Το γεγονός πως τα δύο αυτά στοιχεία αναδείχθηκαν και από την Άγκυρα επιβεβαιώνει την άποψη πως έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις” είπε ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία, πως το μέτωπο του ΝΑΤΟ στις νοτιοανατολική Ευρώπη είναι αρραγές. Άλλωστε οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως κυβερνητικές πηγές σημείωναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας πως “οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία”.

Τα βλέμματα της Δύσης ήταν στραμμένα πάνω στην συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Η εικόνα που εξέπεμψαν οι δύο ηγέτες αλλά και τα αποτελέσματα που υπήρξαν δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του θετικού κλίματος που επικράτησε. Παράλληλα φάνηκε ξεκάθαρα πως καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμούσε να δημιουργήσει μια επιπρόσθετη κρίση σε αυτή που ήδη εξελίσσεται στην Ουκρανία.

Στην πλευρά της Τουρκίας τα επόμενα βήματα

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός στις διατυπώσεις του, όπως και τα όσα διέρρευσαν το Μαξίμου για την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο καθώς οι διαφορές με την Άγκυρα εξακολουθούν να παραμένουν. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος τα έθεσε όλα τα “καυτά” θέματα στο γεύμα εργασίας, ωστόσο όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν όλα στο διάστημα της δίωρης συνάντησης.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το καλό κλίμα που επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, είναι στο χέρι της Τουρκίας να συνεχιστεί, αρκεί να σταματήσει την ρητορική των προκλήσεων. “Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη” είπε ο πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα θέλουν να προωθήσουν την θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στην περίπτωση που οι ήρεμοι τόνοι από την πλευρά της Άγκυρας συνεχιστούν, τότε τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες στην γειτονική χώρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και το φθινόπωρο να γίνει στην Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη εξελίσσονται οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άγκυρα: Να υπάρξει πρόοδος στις διαφορές

Αποφεύγοντας την ακραία ρητορική, η Τουρκική προεδρία αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις όπως είναι η πρόοδος στα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό τονίζοντας πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή διάλογο, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Ανάλογα με το κλίμα που θα υπάρξει ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται τον Ιούλιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας.


[There are no radio stations in the database]