Κορωνοϊός: Οι λόγοι που ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα

14 Μαρτίου 2022

Μπορεί το τελευταίο πανδημικό κύμα να βρίσκεται σε ύφεση και το σύστημα υγείας να αποσυμπιέζεται όσο συρρικνώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, εντούτοις η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες ημερήσιες διαγνώσεις, όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά προβλημάτισε έντονα τους ειδικούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει υψηλός, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο (οπότε καταγράφηκαν 11.986 νέες διαγνώσεις) οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 293.

Τι φταίει

Η επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η περίοδος των Αποκριών, θεωρούνται οι τρεις βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει σε άνοδο των καθημερινών διαγνώσεων.

 Οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. “Οι αιτίες είναι βασικά δύο, η λογική χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2.

Και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης σημείωνε πως υπάρχει αναζωπύρωση που πιθανότητα οφείλεται στην περίοδο των Αποκριών και στην Όμικρον, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 8%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρατηρείται επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Όμικρον. Αυτή η επιβράδυνση παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα η βελτίωση των σκληρών δεικτών όπως οι θάνατοι συνεχίζεται. Όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη όπως αναμενόταν το στέλεχος Όμικρον 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό της σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση.


[There are no radio stations in the database]