EKT: Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό – Τα τρία σενάρια που τρομάζουν
11 Μαρτίου 2022
Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει παροξυνθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτελεί πλέον τη βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως έδειξε η χθεσινή απόφασή της να επισπεύσει τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις των επιτοκίων από το τρίτο τρίμηνο και μετά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 5,8% στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, παρά για την επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό φαίνεται και από τα τρία σενάρια που κατάρτισαν τα στελέχη της, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου.
Το βασικό σενάριο, που βασίζεται στην υπόθεση ότι οι σημερινές διαταραχές στις προμήθειες ενέργειας και ο αρνητικός αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη λόγω του πολέμου στην Ουκρανίας θα είναι προσωρινά και ότι δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι εφοδιαστικές αλυσίδες, προβλέπει μέσο πληθωρισμό 5,1% για το 2022 (τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 5,8%) και ανάπτυξη 3,7%.
Το δεύτερο σενάριο, που είναι το δυσμενές, βασίζεται στην υπόθεση ότι θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κάποιες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην περίπτωση αυτή, ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 5,9% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,5%.
Στο τρίτο και δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο υποθέτει μία ισχυρότερη αντίδραση των ενεργειακών τιμών σε μεγαλύτερες μειώσεις στην προσφορά, ο πληθωρισμός θα έφθανε το 7,1% φέτος και η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριζόταν στο 2,3%. Με το βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός για το 2023 διαμορφώνεται στο 2,1%