Πληθωρισμός: Εκτίναξη στο 7,2% τον Φεβρουάριο

10 Μαρτίου 2022

Ισχυρή επέλαση της ακρίβειας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο με εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,2%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι και πάλι στην ενέργεια αλλά διαχέονται  στα είδη διατροφής και  στο σύνολο των πεδίων. Aπό την ανάλυση των στοιχείων  προκύπτει  αύξηση 78,5% στο φυσικό αέριο, 71% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης,16,8% στα λίπη και έλαια ,15,2% στα λαχανικά, 14,4% σε αρνί και κατσίκι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1996.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η  αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,1% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  •  2,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.
  • 2,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. • 0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 4,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

Εκτιμήσεις για σειρά ανατιμήσεων έως το τέλος Απριλίου

Ήδη, δε, με βάση πληροφορίες από την αγορά, αναμένονται μέχρι το τέλος Απριλίου σειρά ανατιμήσεων, σε μια σειρά από άλλα βασικά αγαθά, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%. Ειδικότερα στη λίστα με τις επικείμενες αυξήσεις είναι προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές με αύξηση έως 30%, τα χαρτικά με αύξηση έως 26%, τα απορρυπαντικά με αύξηση έως 11% και τα δημητριακά με αύξηση έως 8%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής του σιταριού θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ανοιξιάτικης σποράς και παραγωγής, αλλά και σε έκρηξη τινών. Κι αυτό την ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη (Ουκρανία, Ουγγαρία κτλ βάζουν όρια και δικλείδες στις εξαγωγές).. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σε δηλώσεις του νωρίτερα, ανέφερε ότι παροδικά ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει ακόμα και 8%.

Το  βασικό αυτό σενάριο για την πορεία της οικονομίας ανά την ΕΕ   βασίζεται σε άνοδο πληθωρισμού φέτος κατά 5%. Πρόκειται για μία πρόβλεψη που έχει αλλάξει αρκετές φορές καθώς ξεκίνησε από πρόβλεψη για αύξηση κατά 1% στην αρχή του έτους .


[There are no radio stations in the database]