Πετρέλαιο: Σε άνοδο ξανά το πετρέλαιο μετά τα εμπρός πίσω για την παραγωγή του ΟΠΕΚ

10 Μαρτίου 2022


Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την αποκλιμάκωσή τους χθες μετά τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ από δήλωση αξιωματούχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε έως τα 117 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 11.30 διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 115 δολάρια, αυξημένη κατά 3,7 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή αυτή, πάντως, απέχει αρκετά από το υψηλό επίπεδο των σχεδόν 140 δολαρίων που καταγράφηκε την Καθαρά Δευτέρα.

Σταθεροποιητικά κινείται η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF), με τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου να υποχωρούν κατά 1% στα 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντικρουόμενες δηλώσεις από τα ΗΑΕ
Η άνοδος της τιμής του μπρεντ σήμερα αποδίδεται στην υποχώρηση των προσδοκιών για μία μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, η οποία θα κάλυπτε το κενό που αφήνουν οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Και αυτό, επειδή τα ΗΑΕ έστειλαν χθες αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το θέμα αυτό. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας έγραψε αργά χθες στο Twitter ότι τα ΗΑΕ είναι προσηλωμένα στην συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+), από τα τέλη του 2021 για μία αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε τη μηνιαία αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από την αρχή του 2022 έως το καλοκαίρι, ώστε να αναπληρωθεί η δραστική μείωση της προσφοράς που είχε αποφασιστεί το 2020.

Ωστόσο, λίγες μόνο ώρες πριν το tweet του υπουργού Ενέργειας των ΗΑΕ, ο πρέσβης της χώρας στην Ουάσιγκτον είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει τον ΟΠΕΚ να εξετάσει μία περαιτέρω αύξηση της παραγωγής για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Παράλληλα, υπάρχουν κινήσεις από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα και να επιτύχουν μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές αργού από τις δύο αυτές χώρες που είναι σημαντικοί παραγωγοί.


[There are no radio stations in the database]