Καθαρά Δευτέρα: Που να φάμε σήμερα στην Αθήνα;
7 Μαρτίου 2022
Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή γιορτή, η οποία εξαρτάται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα πέφτει κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα.
Η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία.
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας και αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Ουσιαστικά ονομάστηκε έτσι γιατί αφήνουμε πίσω μας όλες τις «αμαρτωλές» συνήθειες και κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, δηλαδή των μη νηστίσιμων, φαγητών, «καθαρίζοντας» με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.
Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται «της Τυροφάγου» επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά.
Που μπορούμε όμως να φάμε σήμερα; Σε διάφορα σημεία της Αθήνας, σε μικρά μαγαζάκια που μπορείς να πας να δοκιμάσεις τις νηστίσιμες λιχουδιές, θα τα βρεις παρακάτω.
1)Παναγιά Θαλασσινή
Έχεις ακούσει ποτέ για μπιφτέκια σουπιάς ή σουβλάκι τόνου;
Στην Παναγιά η Θαλασσινή θα τα βρεις όλα αυτά και μαζί με πολλές νόστιμες συνταγές
Βρίσκεται στα Άνω Λιόσια και είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί και να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα με υπέροχες λιχουδιές.
Σας το προτείνουμε με κλειστά τα μάτια!
Ιερέως Λιόση, Άνω Λιόσια 133 41
2) Αλεξάνδρα
Στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, δίπλα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η Αλεξάνδρα αποτελεί μία ιδανική λύση για όσους θέλουν να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα τους στο Κέντρο της Αθήνας. Σε έναν μίνιμαλ χώρο, με το λευκό να κυριαρχεί και να μας θυμίζει κάτι από εξοχή, παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλης. Στο μενού της θα βρείτε τόσο θαλασσινά, όσο και άλλες παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, καθώς και μία ποικιλία κρασιών. Ειδικά αν μένετε στο Κέντρο της Αθήνας, είναι η καλύτερη πρόταση για θαλασσινά.
Ζωναρά 21, Αθήνα 114 72
3) Ιθάκη
Κατεβαίνοντας προς την παραλία, και πιο συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη, συναντάμε την Ιθάκη, ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο με ειδυλλιακή θέα και ιδιαίτερη αισθητική, που μας φέρνει το καλοκαίρι λίγο πιο νωρίς. Παρέα με τον ήχο του κύματος που σκάει και περιτριγυρισμένοι από δέντρα, όσοι επιλέξουν την Ιθάκη για την Καθαρά Δευτέρα, η έξοδό τους θα συνδυάσουν το μαγευτικό τοπίο με τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, σε γευστικούς συνδυασμούς-κράματα παράδοσης και σύγχρονων γαστρονομικών προτάσεων.
Apollonos, Αθήνας 28, Βουλιαγμένη 166 71
4) Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Κατηφορίζοντας την οδό Λέκκα, σε μια στοά, χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η γραφική ταβέρνα – ουζερί που τα τραπέζια της όλα τα μεσημέρια είναι πάντα γεμάτα από φανατικούς θαμώνες. Φημίζεται για την τραγανή τηγανητή αθερίνα, τις ζουμερές κουτσομούρες και τις σαρδέλες στη σχάρα, που είναι γεμιστές με φρέσκα μυρωδικά. Για την Καθαρά Δευτέρα, όμως, τον πρώτο λόγο παίρνουν τα τηγανητά καλαμάρια, το χταπόδι στα κάρβουνα, τα βραστά χόρτα εποχής, οι τηγανητές πατάτες καθώς και όλες οι νηστίσιμες αλοιφές. Μαζί τους ούζο, τσίπουρο και κρασί που ρέει άφθονο και δεν ανεβάζει πολύ τον λογαριασμό.
Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 2103227298
5) Βαρκούλες
Από τις κλασικές επιλογές για θαλασσινές καταστάσεις στην περιοχή. Οι Βαρκούλες έχουν αράξει εδώ και δέκα χρόνια σε ένα ήσυχο πεζόδρομο στη Νέα Ιωνία και σερβίρουν μερακλίδικους μεζέδες που πατάνε στην παράδοση, αλλά έχουν και κάποια τσαχπινιά. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Θέμης Ζεάκης, λοιπόν, προτείνει έκτος από φρέσκα ψάρια -πλέον βρίσκετε και πολλά σε ωμές παρασκευές- ψαρομεζέδες όπως χταποδοκεφτέ, φρέσκο τηγανητό γαριδάκι και πολλά ακόμα που ταιριάζουν ιδανικά με ούζο και τσίπουρο.
Αλάιας 2, Νέα Ιωνία, τηλ. 2100358767
6) Ουζερί του Λάκη
Στα πλάγια της πλατείας Βικτωρίας, σε έναν ήρεμο πεζόδρομο, θα συναντήσετε το Ουζερί του Λάκη που λειτουργεί από το 1984. Οι μεζέδες του έχουν νοστιμιά, είναι μερακλίδικοι και τραβούν το ούζο, το τσίπουρο ή την ρακή – έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 100 και βάλε ετικέτες από αυτά. Δοκιμάστε τη φακοσαλάτα με τις πιπεριές Φλωρίνης, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι, τις γαρίδες σαγανάκι, αλλά και τα ζυμαρικά που βράζουν σε μελάνι σουπιάς. Αν το επισκεφτείτε μετά την Καθαρά Δευτέρα, ζητήστε οπωσδήποτε την ψητή σαρδέλα και το αχνιστό πικάντικο σαλάχι.
Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 2108213776
7) Ατλαντικός
Κρύβεται σε έναν μικρό, στενό δρόμο του Ψυρρή. Διαθέτει λίγα τραπέζια στο εσωτερικό -μπαίνουν σχεδόν στην κουζίνα- κάποια ακόμα στο πατάρι και μερικά έξω στο δρόμο. Ο κατάλογός του δεν πρόκειται να σας μπερδέψει μιας και διαθέτει το πολύ δέκα πιάτα. Ζητήστε το τηγανητό γαριδάκι, τα μύδια σαγανάκι (υπάρχουν και τηγανητά με σκορδαλιά), τη σαλάτα σταμναγκάθι, τις τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και τον ταραμά. Όσο για το τι θα πιείτε: κρασί και τσίπουρο χύμα από τον Τύρναβο, ρακή από την Κρήτη.
Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ. 2130330850.
8) Ζαρκαδούλας
Σε αυτό το καλτ μαγαζί της Νίκαιας έρχεστε για δύο κύριους λόγους: για τα βραστά με λαδολέμονο καβουράκια και για τις jumbo γαρίδες. Και αν αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να διασχίσετε όλη την Αθήνα για να πάτε, θα σας πω ναι. Στα συν βάλτε τις πληθωρικές σαλάτες του καθώς και το ωραία τηγανητά ψάρια, από γαύρο και κουτσομούρες μέχρι μπακαλιαράκια. Τα τελευταία βέβαια μπορεί να μην είναι για την ήμερα, αλλά κρατήστε το σαν σημείωση.
Βιθυνίας 32, Νίκαια, τηλ. 2104252770