Οι τιμές των σιτηρών πήραν φωτιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία

4 Μαρτίου 2022

Φόβους για ανατιμήσεις σε ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής, το ψωμί, καθώς και σε σειρά άλλων τροφίμων που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα άλευρα δημιουργεί η εκτόξευση των διεθνών τιμών των σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ. Το γεγονός ότι πλέον έχουν «παγώσει» οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο από τις κυριότερες προμηθεύτριες χώρες της Ευρώπης –και όχι μόνο– σε μαλακό σιτάρι, και κυρίως η απουσία δυνατότητας πρόβλεψης για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση και ποια θα είναι η διάρκεια των εχθροπραξιών βρίσκεται πίσω από το νέο ράλι των τιμών.

Η τιμή του μαλακού σιταριού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού, τιμή που αποτελεί βασικό δείκτη για τις τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη, έφθασε την Τετάρτη μέχρι τα 390 ευρώ ανά τόνο. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τρεις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή ήταν στα 274 ευρώ/τόνο. Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου έφθασε προχθες στα 371,25 ευρώ/τόνο από τα 341 ευρώ/τόνο την πρώτη ημέρα της εισβολής. Μια τέτοια χρηματιστηριακή τιμή σημαίνει ότι τελικά ο αλευροβιομήχανος και ο αρτοποιός θα πληρώσουν πάνω από 400 ευρώ/τόνο, καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθεί τουλάχιστον το μεταφορικό κόστος.

Σημειώνεται ότι ήδη το προηγούμενο διάστημα λόγω της αύξησης των σιτηρών κατά περίπου 80% σε σύγκριση με το 2020 και κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί κατά περίπου 8%-10%. «Ο μηνιαίος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα μικρό αρτοποιείο είναι πλέον 3.000 ευρώ από 1.000 ευρώ πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι παρά τις νέες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών που πιθανόν θα προκαλέσουν αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, ο κλάδος δεν έχει περιθώρια μεγάλων αυξήσεων στην τελική τιμή του ψωμιού. «Ηδη έχει μειωθεί η κατανάλωση το τελευταίο δίμηνο», εξήγησε.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει το κύμα αυξήσεων μέσω της επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε διάφορα προϊόντα.

Μέσω της επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε διάφορα προϊόντα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται και αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει η κυβέρνηση να περιορίσει το νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων, κυρίως σε τρόφιμα και καύσιμα, που προκαλούν οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, και κυρίως να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας που πιθανόν εμφανιστούν με πρόσχημα τα τελευταία γεγονότα. Σημείο αναφοράς θα είναι το περιθώριο κέρδους που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η διάταξη θα είναι γενικού χαρακτήρα προκειμένου να είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπου παρατηρούνται φαινόμενα υπερβολικού περιθωρίου κέρδους, και να μην περιορισθεί μόνο σε κάποια. Στην ουσία πρόκειται για παραλλαγή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην οποία είχε προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Την Τετάρτη πάντως η Eurostat ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2022. Η εκτίμηση για την Ελλάδα είναι ότι θα κάνει νέο άλμα, 6,3%, από 5,5% τον Ιανουάριο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 6,2%. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν στις 10 Μαρτίου.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Eurostat εκτιμά πληθωρισμό για τον Φεβρουάριο του 2022 στο 5,8%. Πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ, πάνω από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που εκτιμούσαν πληθωρισμό 5,4% στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς Ντε Γκίντος, έκανε λόγο για «αρνητική έκπληξη» και εκτίμησε ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω.


[There are no radio stations in the database]