Φεστιβάλ Καννών: Αποκλείει ρωσικές αντιπροσωπείες και όποιον έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο

2 Μαρτίου 2022

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών εκφράζει την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και ανακοινώνει την εφαρμογή μποϊκοτάζ στις ρωσικές αντιπροσωπείες για την 75η έκδοσή του, τον Μάϊο. 

Σε ανακοίνωση που έστειλε την Τρίτη, το φεστιβάλ αναφέρει ότι, αν δεν τελειώσει η ρωσική εισβολή με όρους αποδεκτούς για την Ουκρανία, δεν θα υποδεχθεί καμία ρωσική αντιπροσωπεία ή κάποιον που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση, στη φετινή διοργάνωση τον Μάιο. Ωστόσο, υποστηρίζει τους Ρώσους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που «δεν έπαψαν ποτέ να πολεμούν» το καθεστώς του Πούτιν και δεν έκανε κανένα σχόλιο για το αν θα απαγόρευε μεμονωμένες ρωσικές ταινίες από το επίσημο πρόγραμμα. 

Η κίνηση του Φεστιβάλ Καννών ακολουθεί μια σειρά ενεργειών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο μέχρι τη βιομηχανία της τηλεόρασης που εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ουκρανία, με πολλές εταιρείες παραγωγής να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή. Η Ντίσνεϊ, η Sony, η Warner Bros και Paramount έχουν αποσύρει ή σταματήσει τις προγραμματισμένες κυκλοφορίες στη χώρα, τα φεστιβάλ κινηματογράφου της Στοκχόλμης και της Γλασκώβης μποϊκοτάρουν ταινίες των προγραμμάτων τους που υποστηρίζονται από το ρωσικό κράτος.  Η διεθνής τηλεοπτική αγορά MIPTV καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι θα θα ακολουθήσει τις γαλλικές κυρώσεις, μια κίνηση που πιθανόν σημαίνει ότι θα υπάρχει ελάχιστη έως καμία ρωσική παρουσία στην τηλεοπτική αγορά των Καννών. 

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Καννών 

«Καθώς ο κόσμος έχει “χτυπηθεί” από μια βαριά κρίση στην οποία ένα μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, το Φεστιβάλ Καννών επιθυμεί να παράσχει όλη την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό και όλους εκείνους που βρίσκονται στην περιοχή. 

Όσο ταπεινό κι αν μοιάζει, ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνους που αντιτίθεται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και καταγγέλουν τη στάση της Ρωσίας και των ηγετών της. 

Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς και τις οικογένειές τους, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ και άλλοι τους οποίους γνωρίσαμε και υποδεχθήκαμε στις Κάννες, που ήρθαν με έργα που παρουσιάζουν πολλά για την ιστορία της Ουκρανίας και το παρόν της. 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022, το Φεστιβάλ Καννών έχει μπει σε στάδιο προετοιμασίας. Αν δεν τελειώσει η ρωσική εισβολή με όρους αποδεκτούς για την Ουκρανία, δεν θα υποδεχθούμε καμία ρωσική αντιπροσωπεία ή κάποιον που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση, στη φετινή διοργάνωση τον Μάιο. 

Ωστόσο, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε το κουράγιο όλων αυτών στη Ρωσία που έχουν πάρει ρίσκο να διαδηλώσουν κατά της εισβολής της χώρας τους στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους βρίσκονται καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που ποτέ δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς, που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες πράξεις και εκείνους που βομβαρδίζουν την Ουκρανία. 

Πιστό στην ιστορία του που ξεκίνησε το 1939 με την αντίσταση στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ Καννών πάντα θα υπηρετεί καλλιτέχνες και ανθρώπους της βιομηχανίας που υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τη βία, τις αδικίες με σκοπό την υπεράσπιση της ειρήνης και ελευθερίας». 

Με πληροφορίες από το The Hollywood Reporter 


[There are no radio stations in the database]