Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου

1 Μαρτίου 2022

Αυτές τις ώρες απαιτείται να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, με εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια κι αποφασιστικότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες παρακολούθουμε δραματικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Η ρωσική εισβολή βυθίζει την Ουκρανία στον ζόφο του πολέμου, στο αίμα και την καταστροφή».

«Απαιτείται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απαιτείται να επιδείξουμε σύνεση και ανθρωπιστική ευαισθησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα, πως «σε πολλά σημεία ο κ. Μητσοτάκης είχε στο νου του τους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι τον Πούτιν και τον Ερντογάν».

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της παράλογη αναθεωρητική λογική στις οποίες βασίζεται η Ρωσία. Είναι ένας πόλεμος που ξέσπασε με ευθύνη της Ρωσίας και οι ενέργειες του Πούτιν θα αποβούν και εις βάρος του ρώσικου λαού», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο ειρήνης και όχι συνέχισης του πολέμου. Το πογκρόμ συλλήβδην σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος. Όπως δεν απαγορεύθηκε ο Μπετόβεν στην κατοχή, έτσι δεν μπορεί να απαγορευθεί τώρα ο Τσαϊκόφσκι στην Ελλάδα. Δεν έχουμε απένταντι μας των ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα επιτάσσει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «πρέπει να πρωτοστατήσουμε ώστε να δημιουργηθούν δομές επανεγκατάστασης στην ΕΕ. Θέση που υποστηρίζουμε με συνέπεια και όταν οι πρόσφυγες ερχόταν από τον πόλεμο της Συρίας και του Αφγανιστάν. Ντροπή να ακούγονται δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες και όχι αυτή από τη Συρία που είχαν πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα τους. Ο κ. Μηταράκης το είπε, που θα έπρεπε να έχει επίγνωση της ιστορίας όταν μιλά».

«Ποια η σκοπιμότητα να στείλει η Ελλάδα όπλα στην Ουκρανία;»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, χωρίς -όπως είπε- «εισήγηση από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς διαβούλευση ή ενημέρωση των κομμάτων και εκτός πλαισίου των οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα, μονομερώς».

«Ποια η σκοπιμότητα να στείλει η Ελλάδα όπλα στην Ουκρανία, ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου; Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες ακόμη και αν τα κίνητρα σας είναι τα πιο ευγενή κ. Μητσοτάκη. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε από μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη».

«Ποιος ωφελείται από τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ΕΕ -Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ευνοείται. Είναι λάθος να προσποιηθούμε τα λάθη της ΕΕ που οδήγησαν εδώ, η παθητικότητα σε μια σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν. Πού ήταν το Διεθνές Δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως «οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι ανακατατάξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Χωρίς αυταπάτες, αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».

Ν. Μηταράκης: «Ορθά είπα περί πραγματικών προσφύγων»

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πράγματι είπα ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, και «ορθά τους χαρακτήρισα πραγματικούς, γιατί η Ουκρανία συνορεύει με την Ε.Ε. και δέχεται εισβολή».

«Αυτή τη δήλωση δεν την έκανα σε αντιδιαστολή άλλων ομάδων προσφύγων, αλλά υπάρχουν οι οικονομικοί μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο. και οι αιτούντες άσυλο που έρχονται από πολύ μακρία και διέρχονται τα σύνορα μία ή περισσότερων ασφαλών χωρών, τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες. Αυτό λέει το διεθνές Δίκαιο, και όχι οι ιδεοληψίες της αριστεράς», πρόσθεσε 


[There are no radio stations in the database]