Τσαβούσογλου: Τα στενά του Βοσπόρου θα κλείσουν μόνο σε περίπτωση πολέμου για την Τουρκία

25 Φεβρουαρίου 2022

Αρνητική απάντηση δίνει εμμέσως στο αίτημα της Ουκρανίας να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Μόνο αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, τότε θα κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Καζακστάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “αν αποδεχθούμε ότι υπάρχει νομικά μια κατάσταση πολέμου, αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και μπορούμε να περιορίσουμε τη διέλευση των ρωσικών πλοίων”. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ακόμη και τα στενά να κλείσουν “η Ρωσία έχει το δικαίωμα με βάση της Συνθήκη του Μοντρέ να ζητήσει την εποστροφή των πλοίων της στη βάση τους”. Δηλαδή η Ρωσία μπορεί να μετακινεί τα πλοία της μέσω των στενών του Βοσπόρου.

Σημειώνεται ότι μια απόφαση κλεισίματος των Στενών του Βοσπόρου δεν θα έπληττε τόσο στρατιωτικά τη Ρωσία όσο πολιτικά, καθώς η Τουρκία θα έστελνε ένα μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ και στην Δυτική συμμαχία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε ξεκάθαρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη στήριξη του στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με τον οποία μάλιστα συνομίλησε τηλεφωνικά.

Μάλιστα, σημειώθηκε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών από μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν , ενώ ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, είχε και αυτός επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.


[There are no radio stations in the database]