Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Η Δύση μας άφησε μόνους – Εχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 137 άνθρωποι

25 Φεβρουαρίου 2022

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σε μαγνοτοσκοπημένο διάγγελμά του, ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το πρωί της Πέμπτης, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 137 συμπολίτες του.

Χαρακτήρισε τους πεσόντες “ήρωες” σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε γενική επιστράτευση

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

“Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης”, αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

“Η χώρα αφέθηκε μόνη αντιμέτωπη με τη Ρωσία”

Ο Ζελένσκι διαπίστωσε σήμερα πως η χώρα του έχει “αφεθεί μόνη” αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια χθες Πέμπτη.

Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται“, ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.

“Εμείς όμως δεν φοβόμαστε”, υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ρωσίας. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός με θεωρεί ως στόχο νούμερο 1. Την οικογένειά μου, ως στόχο νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο”, προσθέτοντας πως “μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους”.

Ο Ζελένσκι θέλει να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί “βοήθεια στον στρατό” της Ουκρανίας, με “όπλα και πυρομαχικά” από την Ευρώπη, και να “υποστηριχθεί” από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη “ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ”. Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Σημειώνεται ότι, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να επιβάλουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.



[There are no radio stations in the database]