Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Πολωνία

25 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που διέφυγαν από τη ρωσική επίθεση έφτασαν με τρένο στην πολωνική πόλη Przemysl, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

Πολλοί από αυτούς διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό σε κρεβάτια κατασκήνωσης, καθώς τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει πλήρως.

Η Πολωνία έχει δημιουργήσει εννέα σημεία υποδοχής για τους Ουκρανούς που διασχίζουν τα σύνορα, όπου μπορούν να λαμβάνουν τρόφιμα, ιατρική βοήθεια και πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν την Παρασκευή στο συνοριακό πέρασμα Medyka με αυτοκίνητα από όλη τη χώρα για να περισυλλέξουν ανθρώπους και συγγενείς που φτάνουν από την Ουκρανία.

Στους αφιχθέντες προσφέρεται καφές και η πυροσβεστική υπηρεσία μεταφέρει κάποιους από αυτούς σε κοντινό κέντρο υποδοχής.

Η Πολωνία φιλοξενεί μια μεγάλη ουκρανική κοινότητα. Οι αριθμοί ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι από ένα έως δύο εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη χώρα, αν και μόνο μισό εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι στις πολωνικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα πολωνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς.

«Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε e-mail που εστάλη στο Reuters.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στο έδαφος της Πολωνίας έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας. Σε νοσοκομεία ετοιμάζονται κλίνες για την υποδοχή των τραυματιών», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο.

Ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζέλσκι είπε ότι η Πολωνία έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο 120 νοσοκομείων για τη νοσηλεία τραυματιών από τη σύρραξη στην Ουκρανία.

«Συνολικά, εκτιμούμε αυτή τη στιγμή ότι είναι δυνατόν να υποδεχθούμε αρκετές χιλιάδες τραυματισμένους ασθενείς ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρά τραυματισμένων», δήλωσε ο Νιτζέλσκι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα wp.pl.

Είπε επίσης ότι η Πολωνία ετοιμάζει έναν ειδικό τρένο για τη μεταφορά των τραυματιών, με ιατρικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που ποτέ πριν δεν έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα.

«Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται ασκήσεις για τη χρήση του. Θα παραλάβει τους τραυματίες από τα σύνορα με την Ουκρανία», είπε ο υπουργός.

Ο Νιτζέλκσι είπε επίσης ότι η Πολωνία εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει νοσοκομεία εκστρατείας που δημιουργήθηκαν για τους ασθενείς με COVID.

«Εξετάζονται τα νοσοκομεία εκστρατείας και ο μελλοντικός τους ρόλος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλο και λιγότεροι ασθενείς με COVID-19, άρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια»


[There are no radio stations in the database]