Συναντιέται η ΕΚΤ καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία περιπλέκουν τις αποφάσεις της για τα επιτόκια

24 Φεβρουαρίου 2022

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντιούνται ατύπως σήμερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να περιπλέξει την πορεία της ΕΚΤ από τα αρνητικά επιτόκια.

Το δ.σ. της ΕΚΤ πρόκειται να συγκεντρωθεί το μεσημέρι στο Παρίσι, σε μια άτυπη συνάντηση.

Αυτό είχε ως στόχο την προετοιμασία μιας απόφασης στις 10 Μαρτίου σχετικά με το πιθανό τέλος του προγράμματος τόνωσης των αγορών και ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε μια δεκαετία, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ξημερώματα άλλαξε την εικόνα, αυξάνοντας την προοπτική του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, της οικονομικής αναταραχής για την ευρωζώνη.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια άμεση άνοδο των τιμών της ενέργειας, καθώς και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό για την ευρωζώνη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% των αναγκών της σε αέριο.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν ο πρώτος που χτύπησε το καμπανάκι συναγερμού, δηλώνοντας σε συνέντευξη στο Reuters ότι η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, για να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές συμφωνούν

“Θα κάνει πιο επιφυλακτική την ΕΚΤ και ίσως καθυστερήσει την απόφαση για μείωση των αγορών ομολόγων”, αναφέρει ο Frederik Ducrozet, αναλυτής της Pictet.

Ο Chris Scicluna της Daiwa Capital Markets συμφώνησε ότι η ουκρανική κρίση “θα επιβραδύνει τον ρυθμό εξομάλυνσης της πολιτικής της ΕΚΤ”.

Ο Carsten Brzeski της ING, πρόσθεσε πως η ΕΚΤ μπορεί τώρα να σταματήσει λίγο πριν δώσει μια οριστική ημερομηνία για το τέλος της αγοράς ομολόγων στις 10 Μαρτίου.

Δεν αναμένεται κάποια απόφαση σήμερα από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει με γεύμα και να ολοκληρωθεί περίπου στις 22.00 (21.000 GMT), πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη ημέρα.

Η ΕΚΤ επρόκειτο να συζητήσει τις οικονομικές προοπτικές, τις επόμενες κινήσεις πολιτικής καθώς και ορισμένα λειτουργικά θέματα.

Αυτό τώρα έχει αλλάξει, με την ουκρανική κρίση πιθανότατα να κυριαρχεί στη συζήτηση.


[There are no radio stations in the database]