Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό και την κίνηση επιβατών

23 Φεβρουαρίου 2022

Τα πρώτα μηνύματα για την επιβατική κίνηση και τον τουρισμό εν γένει κατά το 2022 είναι θετικά, εκτίμησε ο CEO του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών δρ Ιωάννης Παράσχης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης μελέτης για την επιβατική κίνηση και τα αθηναϊκά ξενοδοχεία χθες στην Αθήνα. Ωστόσο, η πρωτεύουσα φαίνεται πως υστερεί ακόμη στην ανάκαμψη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αφού αφενός απουσιάζουν τα επιχειρηματικά ταξίδια και τα συνέδρια και αφετέρου πολλοί εκ των ξένων επισκεπτών της χώρας επέλεξαν απευθείας πτήσεις προς νησιωτικούς και άλλους προορισμούς της χώρας και όχι μετεπιβίβαση μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακόμη και έτσι, όμως, η κίνηση έχει ανακάμψει σημαντικά κατά το 2021, ενώ αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα φέτος, εξήγησε. Ο CΕO του ΔΑΑ θεωρεί κρίσιμο το δεύτερο τρίμηνο, αφού είναι αυτό το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά, μιας και το τρίτο τρίμηνο λίγο-πολύ προεξοφλείται ως λίαν ισχυρό εξαιτίας της εποχικής ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα.

Επίσης ο δρ Παράσχης επισήμανε πως η Αθήνα δεν υστέρησε καθόλου στην ανάκαμψη έναντι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και με ελάχιστες εξαιρέσεις έδωσε μία από τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά. Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε μεσοπρόθεσμα και την επιστροφή στην κανονικότητα της αγοράς των συνεδριακών εκδηλώσεων και επιχειρηματικών ταξιδιών, που τα πρώτα σημάδια δείχνουν πως μπορεί να ανακάμψει σημαντικά. Πάντως, καθώς η πανδημία με τη μετάλλαξη «Ομικρον» βρέθηκε σε έξαρση στις αρχές της φετινής χρονιάς, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Αθήνας μέχρι στιγμής εμφανίζει πτώση 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η Αθήνα δεν υστέρησε καθόλου στην ανάκαμψη έναντι άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, λέει ο CEO του ΔΑΑ, Ιωάννης Παράσχης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η επενδυτική αισιοδοξία για την Αθήνα είναι στιβαρή. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2021 συγκριτικά με το 2015 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών σημειώνεται αύξηση των ξενοδοχείων 5 αστέρων κατά 17%, των ξενοδοχείων 4 αστέρων κατά 7% και των ξενοδοχείων 2 αστέρων κατά 3% σε σύγκριση με το 2020, ενώ ο αριθμός των ξενοδοχείων 1 και 3 αστέρων παρέμεινε σταθερός. Σε ό,τι αφορά τα δωμάτια ξενοδοχείων, σημειώθηκε αύξηση 4% και 6% για τις μονάδες 5 και 4 αστέρων αντίστοιχα. Η ανάλυση της GBR Consulting δείχνει ότι 2.500 δωμάτια βρίσκονται υπό κατασκευήν, εξαιρουμένων των ξενοδοχειακών έργων που μελετώνται και εξαιρουμένων των 2.500 δωματίων ξενοδοχείου που έχουν προγραμματιστεί για το έργο στο Ελληνικό. Σε ετήσια βάση στην Αττική, ο συνολικός αριθμός ξενοδοχείων αυξήθηκε 2,6% και των δωματίων ξενοδοχείων κατά 2,8%.


[There are no radio stations in the database]